Hlavní obsah

Rusko musí kvůli krizi seškrtat výdaje

Moskva

Stav ruského hospodářství vyžaduje přijmout „složitá rozhodnutí” včetně úpravy mnoha kapitol letošního rozpočtu. Na schůzi ruské vlády to v pátek v Moskvě prohlásil premiér Dmitrij Medvěděv. Zmínil dopad sankcí a zejména pokles ceny černého zlata.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

„Změny se mohou dotknout velkého objemu ukazatelů,” upozornil premiér a dodal: „Musíme přijmout celou řadu poměrně složitých rozhodnutí ohledně tlaku na rozpočet a schválit tyto změny v parlamentu. Přitom nelze vycházet z úzkých resortních zájmů a populistických cílů.”

Medvěděv podle TASSu zmínil dopad sankcí: „Po návratu Krymu, který podpořila celá naše země i obě parlamentní komory, následoval bezpříkladný vnější politický tlak a následná hospodářská situace. To vše pochopitelně ovlivnilo naší ekonomiku. Teď stojíme před nutností složitých rozhodnutí včetně rozpočtových úprav.”

Rusko pod tlakem

Vážné škody ale ekonomice způsobil hlavně pád světových cen ropy, která tvoří podstatnou část příjmů ruského státního rozpočtu. Podle Forberu ale způsobují Rusku problémy, které se projevily v oslabení rublu a  růstu cen potravin. Klesá ale i domácí produkce dopravních prostředků.

Podle Medvěděva musí teď Rusko nejen zachovat hospodářskou a sociální stabilitu, ale zajistit i růst a pomoc podnikům, které to potřebují: „Hlavním úkolem je určit, které projekty můžeme podporovat v plném objemu, které musíme ne-li zmrazit, tedy aspoň odložit, a u kterých se musíme rozhodnout jinak.” .

Podle agentury TASS bude vláda při úpravě rozpočtu vycházet z předpokládaných cen ropy ve výši 50 dolarů za barel, nepočítá tedy s dalším poklesem až na třicet dolarů, jak tvrdí někteří analytici. Výše deficitu federálního rozpočtu má letos dosáhnout 3,8 procenta hrubého domácího produktu.

Rusko už ve  čtvrtek prodalo americké dluhopisy za 22 miliard dolarů, aby mělo prostředky na udržování rublu. Nyní tedy drží americké dluhopisy jen za částku 86 miliard dolarů.

Dánská banka Danske předpokládá, že letos Rusko opět bude čelit pádu. Mezinárodní měnový fond očekává tříprocentní propad HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám