Hlavní obsah

Od roku 2000 nejvíc zdražilo bydlení a jídlo, ceny stouply až o 103 procenta

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních 14 letech v Česku rostly nejrychleji ceny nezbytného zboží, jako jsou bydlení, energie a potraviny. Zdražování výrazněji dopadlo na lidi s nízkými příjmy, kteří za tyto položky utrácejí většinu rodinného rozpočtu. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil na tiskové konferenci Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj spotřebitelských cen v ČR mezi lety 2000 a 2014

Článek

Ceny bydlení, vody, energií a paliv se od roku 2000 více než zdvojnásobily. „K výraznému cenovému růstu u výdajů na bydlení, které od roku 2000 vzrostly o 103 procenta, přispěla především deregulace nájmů, než dosáhly limitů volného trhu,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. „Na růst cen vodného, stočného a plynu má vliv jejich významná monopolizace,“ dodal.

Ceny stravování a ubytování stouply o téměř padesát procent, potravin a nealkoholických nápojů o 39,3 procenta. O víc než 70 procent zdražil alkohol a tabák, hlavně kvůli zvyšování spotřebních daní v souladu s trendem v EU a snahou o ochranu zdraví populace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Levnější boty a volání

Naopak oproti roku 2000 zlevnily skoro o třetinu ceny oblečení a obuvi, především v důsledku levných dovozů z Asie. Klesly také ceny poštovních a telekomunikačních služeb a zařízení domácnosti.

V průměru tak ceny v Česku za 14 let stouply 30,8 procenta. Průměrné výdělky podle statistiků ve stejném období stouply zhruba o 80 procent. Většina domácností si tak polepšila, ale ne všechny. To se týká především těch nejchudších, které na průměr zdaleka nedosahují a většinu peněz utratí za nezbytné zboží, kde ceny rostly nejrychleji.

Foto: ČSÚ

Průměrná míra inflace v letech 2000 - 2014

„Pokud domácnost s nízkými příjmy dává 50 procent výdajů na bydlení, 40 procent na jídlo a deset procent na kouření, tak jejich inflace za toto období dělá asi 73 procent,“ uvedl Mrázek. Současně ale označil za pozitivní, že v Česku konečně vznikla nějaká střední třída. „Pořád jsme jedna z nejvíc rovnostářských zemí na světě,“ řekl Novinkám.

Lepší než průměr EU

Ve srovnání s Evropskou unií si Česko ve stabilitě cen vedlo dobře. Průměrná inflace v ČR v letech 2000 až 2014 činila 2,2 procenta, zatímco průměr EU byl dokonce o desetinu procentního bodu vyšší (2,3 procenta).

Nejvyšší rozdíl ročního přírůstku cen v ČR oproti průměru EU byl v roce 2008, a to o 2,6 procentního bodu (3,7 procenta v EU a 6,3 procenta v Česku). V roce 2008 došlo v ČR ke zvýšení daní i například zavedení poplatků ve zdravotnictví.

„Vzhledem k tomu, že to bylo právě před začátkem krize, to nebylo zrovna vhodné načasování,“ komentoval Jiří Mrázek.

Nejvyšší průměrnou inflaci v Evropě mělo v daném období Bělorusko - 24,3 procenta, dvouciferná inflace trápila také Rusko, Ukrajinu a Turecko. Nejnižší inflaci mělo Švýcarsko, ročně byla v průměru pouhých 0,6 procenta.

Anketa

Když zaplatíte nezbytné měsíční výdaje, kolik vám zbude z výplaty?
Nic
45,5 %
Do jednoho tisíce korun
11,1 %
1-5 tisíc korun
20,4 %
5-10 tisíc korun
10 %
Více
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9714 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám