Hlavní obsah

Rusko vyzývá k trestání nákupu ropy od islamistických teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko předložilo Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce namířený proti financování teroristických skupin. Vyzývá k sankcím vůči jednotlivcům i společnostem obchodujícím s ropou od Islámského státu nebo teroristických skupin napojených na Al-Káidu. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci hlídkují v oblasti ropných polí u města Kirkúk. Archivní snímek

Článek

Islamisté získávají z prodejů ropy denně dva milióny dolarů (48 miliónů korun), uvedl loni v září server BBC. Nálety a útoky na infrastrukturu Islámského státu ale od té doby podle odhadů snížily celkovou produkci.

Náměstek amerického ministra zahraničí pro problematiku terorismu David Cohen v projevu 23. října uvedl, že Islámský stát prodává ropu s výraznou slevou řadě zprostředkovatelů, včetně tureckých. Dodal, že část ropy zřejmě prodávají i Kurdům v Iráku, kteří ji následně prodávají do Turecka. Ropu podle něj od islamistů koupila i syrská vláda.

Zákaz se má týkat i obchodu s památkami

Návrh rezoluce rovněž požaduje, aby všech 193 členských států Spojených národů podniklo "příslušné kroky" k zabránění obchodu s historickými památkami a dalšími věcmi kulturního, vědeckého a náboženského významu ilegálně vyvezenými ze Sýrie. Podobný zákaz už existuje ohledně historických památek z Iráku.

Připravovaná rezoluce by kromě toho měla potvrdit, že je nelegální platit výkupné jednotlivcům nebo skupinám, jež jsou už pod sankcemi Organizace spojených národů. V této souvislosti se požaduje, aby všechny státy zmrazily fondy určené pro případné výkupné. Panel OSN loni odhadl, že Islámský stát získal z výkupného za rok 35 miliónů dolarů (847 miliónů korun).

O návrhu dokumentu podle AP v pátek poprvé diskutovali za zavřenými dveřmi členové Rady bezpečnosti OSN a ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin následně řekl, že reakce byly "velmi pozitivní". Dodal, že by se o této rezoluci mohlo hlasovat už nadcházející úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát vyzval k zničení Francie

Radikální hnutí Islámský stát ve svém novém videu vyzvalo k dalším útokům ve Francii. Úřady prověřují, zda žena, která se objevuje na snímku, není partnerka...

Výběr článků

Načítám