Hlavní obsah

Řecko odmítlo plnit podmínky pomoci, Německo mluví o vydírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecká vláda v pátek při setkání s vysokým představitelem eurozóny Jeroenem Dijsselbloemem potvrdila, že odmítá plnit podmínky mezinárodní záchranné pomoci, a vyzvala k nové dohodě. Dijsselbloem odmítl revizi řeckých dluhů, stejně jako posléze Německo.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

Šéf minstrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem (vpravo) a řecký ministr financí Janis Varoufakis si podávají ruce po společné tiskové koferenci.

Článek

Šéf takzvané Euroskupiny Dijsselbloem si při návštěvě Atén podle místních médií vyslechl od řeckých představitelů poměrně ostrá slova. Premiér Alexis Tsipras mu řekl, že země plní poslední čtyři roky neúspěšný program, který definitivně odmítl řecký lid ve volbách.

Postup Řecka se nelíbí ani Německu. Agentura AP nynější situaci popsala jako otevřený konflikt. Německo odmítlo řecké návrhy na odpuštění části dluhů a varovalo, že se Aténami nenechá vydírat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že dohodnutá pravidla je nutné dodržovat. "Nelze se s námi o to přít a hlavně není snadné nás vydírat.”

Novou konferenci nechtějí

Také portugalský premiér Pedro Passos Coelho se dnes postavil proti myšlence uspořádat evropskou konferenci, na níž by se opětovně projednal řecký dluh. "Nepodpořím žádnou konferenci, která by byla navržena pro zrušení nebo restrukturalizaci dluhu. Bylo by to proti zájmům Portugalska a Portugalců," podotkl.

Řecký ministr financí Janis Varufakis potvrdil, že země odmítá prodloužení mezinárodního záchranného programu, který vyprší 28. února, aby v rámci stejných podmínek obdržela ještě zbývajících sedm miliard eur.

Ministr zdůraznil, že Atény nebudou už jednat s trojicí inspektorů zastupujících mezinárodní věřitele, tedy Evropskou unii, Evropskou centrální banku a Mezinárodní měnový fond.

Země zruší privatizace

Země v pátek oznámila, že ruší plány na privatizaci plynárenské slupny DEPA, k níž se země zavázala, a ministr energií Panajotis Lafazanis zopakoval, že země zablokuje všechny privatizační plány.

Přitom podle názoru představitelů eurozóny se Řecko bez dalších zahraničních peněz neobejde.

Případný odchod Řecka od eura by podle ekonomů vrátil eurozónu do recese a mohl by i dál oslabit českou korunu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám