Hlavní obsah

Sedm set horníků demonstrovalo za úplné prolomení limitů těžby

• Aktualizováno

Před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze ve čtvrtek zhruba hodinu demonstrovalo podle odhadu policie 600 až 700 horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Byli to zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA.

Stovky horníků demonstrovaly za prolomení těžebních limitůVideo: Novinky

 
Článek

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v prohlášení zveřejněném před demonstrací uvedl, že bude ve vládě prosazovat variantu, která počítá také s posunem limitu těžby na dole ČSA, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti bourání domů se ale vyslovili šéfové všech tří vládních stran. Horníkům omezené prolomení nestačí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Horníci ve čtvrtek 29. ledna 2015 demonstrovali očed Ministerstvem průmyslu a obchodu za prolomení těžebních limitů v severních Čechách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Horníci pískali a drželi transparenty s nápisy "Uhlí zaměstnává a hřeje, a co ty, vládo", "Zelená pověra domov nezahřeje", "Uhlí hřeje milión domácností" nebo "Mládek, vrah horníků".

Nejhorší možná varianta

Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel na demonstraci řekl, že Mládkem prosazovaná varianta je nejhorší možná, protože horníkům nepomůže a zároveň se proti ní stavějí také obyvatelé a ekologické organizace. Naznačil, že budou následovat další demonstrace, kdy a kde, ale nechtěl předjímat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karikatura ministra průmyslu Jana Mládka, kterého demonstranti označili za vraha horníků.

Mládek mezi horníky nepřišel, protože je na pracovní cestě v Indii a Nepálu. Nesouhlasně horníci pískali na mluvčího ministerstva, který před nimi zopakoval, že z navrhovaných čtyř variant vybere vláda.

Varianty připravené ministerstvem průmyslu a obchodu
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na dole Bílina, umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.
3Prolomení limitů na dole Bílina a dílčí prolomení limitů na dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín. Tuto variantu prosazuje ministr průmyslu Jan Mládek.
4Prolomení limitů na dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic. Tuto variantu prosazují horníci.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ráno v Radiožurnálu ještě před zveřejněním stanoviska ministra Mládka řekl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv prolomení těžebních limitů. [celá zpráva]

Vytěžené uhlí by sloužilo k výrobě elektřiny, která se pak levně vyváží do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám