Hlavní obsah

E-shop obchází odpovědnost za zboží. Tvrdí, že je pouze zprostředkovatel

Novinky, tov

Internetový obchod Tvojeboty.eu se staví do role zprostředkovatele obchodu od asijských dodavatelů a snaží se tak zbavit odpovědnosti za vady zboží, za škodu i za pozdní dodání. Upozornil na to spotřebitelský časopis dTest. Podle něj e-shop klame spotřebitele a porušuje zákon.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Háček se skrývá v obchodních podmínkách. "Uvádí se v nich, že spotřebitelé mají co do činění s podnikatelem, který na základě plné moci zajistí objednané zboží u některého z asijských dodavatelů. Předmětem smlouvy tedy údajně není samotný prodej, ale zprostředkování prodeje. Rozdíl spočívá v tom, že zprostředkovatel zboží neprodává a za nic neodpovídá. Nenese odpovědnost za vady zboží, za škodu a ani za pozdní dodání," uvedl vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Provozovatel e-shopu Tvojeboty.eu tak obchází své zákonné povinnosti prodejce tím, že se staví do role zprostředkovatele. Ani takzvané zprostředkovatelské e-shopy se však nemohou zbavit záruky na zakoupené zboží, uvádí dTest.

Žádá platbu předem

"Rozhodující je to, co se skutečně odehrává, nikoli to, jak situaci podnikatel prezentuje. Spotřebitelé, kteří si vyberou zboží označené kupní cenou, dají ho do virtuálního nákupního košíku a stiskem tlačítka jej objednají, jsou bez dalšího kupujícími a prodejcem není nikdo jiný než provozovatel e-shopu. Předstíráním zprostředkování namísto samotného prodeje tito obchodníci v mnoha ohledech porušují zákon," dodal Zelený.

E-shop, jehož majitel má sídlo (přesněji pouze P. O. Box) na Seychelách, také vyžaduje platbu předem. Podle časopisu jde o nekalou obchodní praktiku, se kterou se lidé stále častěji obracejí na jeho poradenskou linku. Provozovatel obchodu vlastní ještě téměř identický e-shop Cenovýráj.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám