Hlavní obsah

Koruna může kvůli Řecku ještě víc oslabit, odhadují analytici

Novinky, Tomáš Volf

Nejistota kolem Řecka a jeho možný odchod z eurozóny mohou dál oslabit korunu vůči euru a ještě výrazněji vůči dolaru, domnívají se analytici. Upozorňují, že ukončení úsporných opatření a snaha o vyjednání odpuštění dluhů, které plánuje vítěz řeckých voleb - strana SYRIZA –, může najít živnou půdu i v jiných zemích eurozóny. Podobná opatření prosazují třeba populisté ve Španělsku.

Foto: Fotis Plegas G., ČTK/AP

Příznivci Syrizy slaví vítězství v Aténách.

Článek

„Koruna by měla zatím situaci v Řecku po oku sledovat. Výrazně by se to na ní podepsalo, až pokud by se stal reálnější variantou odchod Řecka z eurozóny,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Odchod Řecka má podle mých odhadů stále potenciál nastartovat v eurozóně recesi, která by ČNB vrátila k úvahám nad dalším oslabením intervenčního kurzu. Koruna by pak přirozeně slábla vůči euru a dvojnásob rychleji vůči dolaru,“ dodává Bureš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Řecku v nedělních parlamentních volbách vyhrála opoziční levicová SYRIZA se slibem ukončení úsporných opatření, kterými podmínily mezinárodní instituce půjčky na záchranu řecké ekonomiky. [celá zpráva]

Koruna po oznámení výsledků řeckých voleb k euru posílila asi o dvacet haléřů, v pondělí dopoledne ale opět oslabila na 27,80 Kč/EUR. K dolaru je koruna mírně silnější než při rekordním pátečním propadu a její kurz se pohybuje kolem 24,70 Kč/USD.

Těžší kalibr Španělsko

„Řecké volby a nejistota kolem možnosti odpisu dluhu je pouze předskokanem před mnohem větší kalibrem, a to Španělskem,“ upozorňuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

„Španělská strana Podemos, která je také populistická a odpis dluhu má ve svém programu, vede předvolební průzkumy, a volby se budou ve Španělsku konat na konci letošního roku. Finanční trh zatím toto riziko přehlíží a my vidíme právě rostoucí populismus jako možný zdroj větších turbulencí na finančních trzích,“ říká.

Historická zkušenost podle něj ukazuje, že problém s nadměrným dluhem, kterému čelí země na periférii eurozóny, dříve nebo později končí jeho odpisem. „V tomto případě očekáváme další tlak na oslabení koruny, především vůči dolaru,“ dodal Navrátil.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Lídr řecké strany Syriza Alexis Tsipras a šéf španělské Podemos Pablo Iglesias společně na mítinku v Aténách.

Podle ekonoma Patrie Tomáše Vlka by zhoršení situace kolem Řecka znamenalo riziko dalšího oslabování koruny k dolaru. „Kurz vůči euru by to nemělo zásadně ovlivnit,“ řekl Novinkám.

Čeká se na ČNB

Jak doplnil Jan Bureš, řecký odchod z eurozóny ještě nenastal, a koruna tak zatím bude žít více blížícím se únorovým zasedáním České národní banky.

ČNB bude v únoru rozhodovat o případném prodloužení kurzového závazku 27 Kč/EUR. Vzhledem k nízké inflaci v eurozóně ekonomové nevylučují ani jeho další posun.

„Riziko změny kurzového závazku ČNB z 27 Kč/EUR na 29–30 Kč/EUR očekáváme s pravděpodobností 30 procent,“ řekl Navrátil z České spořitelny.

Relativně nízkou inflaci v eurozóně a slabý ekonomický růst podle něj nezvrátí ani oznámené kroky Evropské centrální banky na podporu ekonomiky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám