Hlavní obsah

Do Česka zřejmě přitečou další korejské investice

– Praha/Soul
Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Jihokorejské firmy jsou po německých a japonských společnostech už třetími největšími investory v Česku. Loni u nás představily čtyři nové investiční projekty celkem za více než 25 miliard korun. Podle informací Práva by měl příliv investic z Jižní Koreje do České republiky dál pokračovat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výroba aut značky Hyundai v Nošovicích.

Článek

Ještě před deseti lety přitom byla Jižní Korea z hlediska přílivu zahraničních investic pro Česko jen jednou z mnoha potenciálně zajímavých zemí. Vše se ale změnilo v roce 2006 příchodem automobilky Hyundai do Nošovic, kterou v dalších letech následovaly desítky dalších jihokorejských investorů, většinou jejích dodavatelů.

„Mnoho korejských společností považuje Českou republiku za přestupní zemi do Evropské unie. Z nových členských států EU je Česko pro ně určitě jedním z nejdůležitějších, už jen pro jeho výhodnou polohu. Výhodou ČR jsou také rozvinutý průmysl a dobrá infrastruktura,“ řekl Právu analytik I Čchol-won z Korejského institutu pro mezinárodní hospodářskou politiku.

Na řadě jsou i podpůrné služby 

Manažeři některých korejských firem proto podle něj uvažují i o dalších investicích v ČR. „Domnívám se však, že odvětví s výrobními linkami, která jsou závislá na početné pracovní síle a jsou velmi citlivá na výši mezd, již nebudou v Česku z hlediska přílivu investic v budoucnu příliš úspěšná. Hlavně kvůli růstu platů v ČR budou takové investice spíše směřovat do zemí východní a jihovýchodní Evropy,“ upozornil korejský analytik.

Současně zdůraznil, že v případě automobilového průmyslu ale není možné kvůli provázání velkého množství firem a obchodních vztahů jednoduše odejít z jedné země do jiné, ani když platy dělníků rostou. „Autoprůmysl proto v ČR ještě dlouhou dobu zůstane,“ ujistil I Čchol-won.

Spíše než o budování dalších výrobních linek se však korejští manažeři zajímají o možnosti investic v oblasti služeb, které by jejich výrobní podniky využívaly. „Může jít o různé podpůrné služby, call centra nebo vývojová (R) střediska,“ upřesnil analytik.

Pomáhá přímá letecká linka

Jedna korejská firma podle něj začala uvažovat o přemístění svého R centra ze západní do střední Evropy, přičemž Česko by mohlo být finální destinací.

I Čchol-won připomněl také zřízení přímé letecké linky Praha–Soul a vstup Korejců do ČSA. „Korean Air v ČR investovaly hodně peněz a Praha se stává pro korejské firmy důležitým dopravním uzlem. To by mělo přispět k dalšímu růstu korejských investic,“ dodal analytik s tím, že Korejci se dál intenzívně zajímají i o dostavbu českých jaderných elektráren.

Práci v korejských firmách najdou tisíce lidí 

Loni v červenci oznámila svoji investici v ČR za zhruba 2,6 miliardy korun společnost Hyundai Mobis. Její nový závod v Mošnově bude dodávat světlomety pro automobilku Hyundai v Nošovicích i dceřinou společnost Kia v Žilině. Kromě téměř tisícovky míst v samotné továrně by to mělo přinést práci i dalším 600 lidem v subdodavatelských firmách.

Už předtím v červnu byla dojednaná obří investice jihokorejského výrobce pneumatik Nexen Tire, který postaví v blízkosti Žatce továrnu, do níž během sedmi let investuje zhruba 23 miliard korun a vytvoří asi 1300 nových pracovních míst. Podle agentury CzechInvest Česko uspělo v boji o tuto investici s Polskem, vyjednávání přitom trvalo déle než rok.

„O probíhajících jednáních s potenciálními investory nemůžeme zveřejňovat žádné podrobnosti. Nicméně významné investice korejských investorů Nexen Tire a Hyundai Mobis z loňského roku jsou příkladem, který táhne, a my evidujeme zájem korejských firem o investování v ČR, zejména v oblasti výroby dopravních prostředků a navazujících sektorů,“ potvrdila Právu mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám