Hlavní obsah

Inflace byla nejnižší od roku 2003, klesla na 0,4 procenta

– Praha • Aktualizováno

Z předloňských 1,4 procenta klesla průměrná míra inflace za loňský rok na 0,4 procenta. Růst spotřebitelských cen tak byl nejnižší od roku 2003 a druhý nejnižší vůbec. V prosinci inflace meziročně zpomalila na 0,1 procenta, v listopadu byla půl procenta nižší. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici tento vývoj očekávali.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Proti listopadu spotřebitelské ceny klesly o 0,1 procenta, a to zejména kvůli nižším cenám v dopravě. Podle statistiků se na tom podepsalo výrazné zlevnění pohonných hmot, které bylo největší od prosince 2008.

Zlevnily ale i oděvy a obuv, některé potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak zdražilo například ovoce, čokoláda, víno a pivo. Vyšší byly i ceny pracích prostředků, nových aut nebo poštovních služeb.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V meziročním srovnání vývoj inflace ovlivnil především vyšší meziměsíční růst cen v prosinci 2013 než v prosinci 2014. Týkalo se to především cen potravin a nealkoholických nápojů, které z listopadového meziročního růstu o 1,5 procenta přešly v prosinci v pokles o 0,5 procenta, uvedl ČSÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám