Hlavní obsah

Šmejdi se zaměřili na rakouské důchodce, jednoho obrali o 800 eur

Vídeň

Neznámí podvodníci z ČR připravili rakouského důchodce z Freistadtu o 800 eur (asi 22 tisíc korun). Slíbili mu spolu s dalšími asi 40 přihlášenými lidmi výlet do rakouského Burgenlandu, ve skutečnosti je ale odvezli do České republiky, kde se jim pokusili vnutit matrace. Muž o ni projevil zájem, zaplatil zálohu, ale matrace se dosud nedočkal. Zájezd se uskutečnil už v dubnu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O podvodu informovala v neděli agentura APA. Současně poznamenala, že je možné, že obětí může být více.

Pětasedmdesátiletý muž stejně jako ostatní zájemci počítal s tím, že pojede do Burgenlandu, což je oblast na východě země u hranic s Maďarskem. Už po cestě si ale všiml, že ve skutečnosti jedou na sever do České republiky. Dostali se do hotelu u jedné z přehrad na Vltavě, kde se jim organizátoři snažili prodat matrace.

Potom je naložili do mikrobusu a odvezli zpátky domů. Muž měl o matraci zájem, doma proto zaplatil organizátorům zálohu 800 eur. Ti mu řekli, že mu matraci dodají později. Nedali mu ani žádný doklad o zaplacení.

Na matraci čekal marně. Nyní se obrátil na policii, protože nemá ani ji ani peníze.

Nové finty

Pořadatelům podobných předváděcích akcí zkomplikoval život nový zákon, přiházejí proto stále s novými triky, jak především seniory podvést. Nabídky například rozesílají on-line a následně nutí lidi, aby smlouvu uzavřeli po telefonu, aniž by lidé přesně věděli, co kupují. Stačí, když projeví zájem, a smlouva je uzavřena.

Podvodníci přišli také s fintou tzv. darovací daně. Řeknou lidem, že vyhráli velmi drahé zboží, například za 100 000, musí ale zaplatit darovací daň. Tu stanoví například na 50 000. Lidé na místě nemají možnost si ověřit cenu zboží, a požadované peníze zaplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám