Hlavní obsah

V německém Amazonu potrvá stávka až do Vánoc

Stávka německých zaměstnanců amerického internetového obchodu potrvá až do Vánoc. Odborový svaz Verdi ve čtvrtek oznámil, že v distribučním středisku v bavorském Grabenu zaměstnanci ukončí protestní akci teprve na Štědrý den.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka zaměstnanců Amazonu v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Stávka v německém Amazonu začala v pondělí, odbory tak chtějí přimět zaměstnavatele ke zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek.

Ke stávce se připojilo šest z devíti distribučních středisek Amazonu v Německu. [celá zpráva]

Původně měl protest skončit už tuto středu, zaměstnanci všech center ho ale prodloužili. V Koblenci tak stávka skončí ve čtvrtek o půlnoci, v Lipsku, v hesenském Bad Hersfeldu a ve střediscích Werne a Rheinberg v Severním Porýní-Vestfálsku potrvá do soboty.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Transparenty stávkujících u distribučního skladu Amazonu v německém Grabenu

Podle svazu Verdi se každý den účastní protestu přes dva tisíce zaměstnanců. Amazon udává mírně nižší počty stávkujících. Celkem má Amazon v Německu přes devět tisíc kmenových zaměstnanců, v předvánoční špičce ale přijímá až pět tisíc dalších lidí na výpomoc.

Před Vánoci stávka víc bolí

Firma ujišťuje, že stávka nebude mít vliv na včasné dodání zboží zákazníkům, výpadek německých středisek prý mohou nahradit ostatní závody v Evropě.

Odbory se přou s Amazonem už více než rok. "Potřebujeme pracovní podmínky, které zajistí naši existenci a budou respektovat naši lidskou hodnotu," řekla Stefanie Nutzenbergerová z vedení svazu Verdi. Vyjádřila přesvědčení, že dlouhá stávka v předvánočním období, které je pro Amazon z hlediska obratu jedno z nejvýznamnějších v roce, donutí vedení internetového obchodu, aby s odbory začalo jednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám