Hlavní obsah

Itálii ochromila generální stávka, nefungují úřady ani doprava

Aktualizováno

V Itálii začala osmihodinová generální stávka na protest proti vládním reformám. Od pátečních 9.30 SEČ nefungují úřady ani školy, výrazně omezena je lékařská péče a doprava. Na více než padesáti místech po celé zemi se uskuteční demonstrace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii začala generální stávka, nefungují úřady ani dopravaVideo: Reuters

 
Článek

Stávku svolaly dvě ze tří největších odborových organizací – CGIL a UIL, které zastupují dohromady skoro osm miliónů členů. Jde proto o zatím nejrozsáhlejší protest proti krokům premiéra Mattea Renziho a jeho kabinetu, který chce řadou reforem povzbudit ekonomiku krizí těžce postižené země.

Odborům se nelíbí například prosazovaná změna pracovního práva, která má usnadnit propouštění zaměstnanců, či plánované plošné daňové úlevy pro podniky nezávisle na jejich zaměstnanecké politice.

Kritiku vzbuzuje i návrh rozpočtu na příští rok, v němž se nepočítá se zvyšováním léta stagnujících mezd ve veřejném sektoru.

Renzi nastoupil do úřadu letos v únoru s programem zásadních reforem zaměřených na oživení ekonomiky, která ovšem i v letošním třetím čtvrtletí zůstala v recesi. Jeho návrhy se ale nelíbí odborům, které kvůli nim v uplynulých měsících uskutečnily už desítky demonstrací a stávek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám