Hlavní obsah

Dluhy domácností v říjnu stouply o pět miliard

Dluhy domácností od začátku roku trvale rostou, v říjnu meziměsíčně stouply zhruba o pět miliard korun. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Finančním institucím lidé ke konci října dlužili téměř 1,243 biliónu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dluhy podniků stouply o více než 23 miliard na přibližně 1,023 biliónu. V meziročním srovnání dluhy domácností stouply o zhruba 43 miliard korun, dluhy firem o 47 miliard korun.

"Příznivý obrázek o české ekonomice potvrzují i nová data z bankovní statistiky. Proces čištění podnikových bilancí je evidentně u konce, podniky pomalu odkládají opatrnost a začínají nabírat nové úvěry," uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úspory domácností a podniků rovněž vzrostly. Na jednodenních vkladech měli lidé ke konci října uloženo asi 1,343 biliónu korun, což bylo o 13 miliard více než v září. U firem meziměsíčně vzrostly jednodenní vklady o 28 miliard na 783 miliard korun. Meziročně stoupl objem vkladů domácností o 134 miliard a objem vkladů podniků o 82 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou se úspory domácností i podniků proti září ztenčily. Domácnostem ubyly více než čtyři miliardy na 304,1 miliardy korun a podnikům asi 440 miliónů na 13,6 miliardy korun. Meziročně lidem vklady klesly zhruba o 29 miliard, podnikům stouply o 311 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám