Hlavní obsah

Temelín dostal souhlas k umístění dalších dvou bloků

Právo, Vladimír Vácha

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) souhlasí s umístěním třetího a čtvrtého bloku v areálu Jaderné elektrárny Temelín, vyplývá to z informace, kterou úřad ve středu zveřejnil.

Foto: JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Po dvou letech tak skončilo jedno z důležitých legislativních řízení souvisejících s dostavbou Temelína. Po souhlasném stanovisku ministerstva životního prostředí tak ČEZ obdržel druhé povolení.

Souhlas ale současně stanovuje i podmínky, které musí energetická společnost splnit. Jde například o posílení dosavadního monitoringu kvality podzemních vod v místě pod plánovaným třetím a čtvrtým blokem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„ČEZ v průběhu správního řízení zohlednil požadavky české legislativy a mezinárodní dobré praxe pro tuto fázi licenčního procesu natolik uspokojivě, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost neshledal žádné vážné důvody, které by bránily vydání povolení k umístění dvou nových jaderných bloků v lokalitě Temelín,“ konstatovala v souvislosti s vydáním souhlasu předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Povolení se hodí pro případný další tendr

Licenční řízení bylo zahájeno, jak podotkl tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž, před dvěma roky, tedy v době před zrušením tendru. [celá zpráva]

Jeho dokončení je tedy logickým krokem už i proto, že závěry zprávy bude možné v budoucnu využít. ČEZ již dříve uvedl, že uvažuje o dalším tendru, nejprve chce ale počkat na vládní plán rozvoje jaderné energetiky, který by měl být hotov do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám