Hlavní obsah

Němečtí strojvůdci se vrátili do práce, začnou stávkovat piloti

Berlín

Odborový svaz strojvůdců největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) ve čtyři hodiny ráno ukončil celovíkendovou stávku. Jak uvedl šéf odborů GDL Claus Weselsky, strojvůdci se vrátí minimálně na týden do práce. Dohoda o platech však zatím uzavřena není. Naopak v pondělní ve 13 hodin začnou stávkovat piloti letecké společnosti Lufthansa.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

O víkendu většina vlaků stála.

Článek

Protest by měl skončit v úterý minutu před půlnocí (23:59 SELČ). Omezení se dotknou mimo jiné spojů z Prahy do Mnichova a do Frankfurtu nad Mohanem i opačným směrem.

Podle informací na webových stránkách společnosti Lufthansa je již jasné, že budou zrušeny dva lety z Prahy do Mnichova v pondělní a v úterý v 16:50 SELČ, tři pondělní lety z Prahy do Frankfurtu (14:05, 18:20 a 19:30 SELČ) a všechny úterní lety na této lince. Opačným směrem nevzlétnou podle dosavadních informací v pondělí i v úterý lety z Mnichova do Prahy v 15:10 SELČ, tři pondělní lety z Frankfurtu (16:10, 17:20 a 21:55 SELČ) a všechny úterní lety z Frankfurtu. U ostatních plánovaných spojů do Prahy či z Prahy Lufthansa zatím změny neavizovala.

Piloti Lufthansy se bouří proti záměru společnosti provést změny v důchodovém programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let s tím, že musí kvůli silné konkurenci šetřit.

Vlaky stály

O víkendu bylo zrušeno zhruba 70 procent dálkových spojů, regionální vlaky jezdily podle náhradního jízdního řádu. Padesátihodinová stávka tak zasáhla milióny cestujících, uvedla na svých stránkách rozhlasová stanice Deutsche Welle.

Strojvedoucí požadují zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 000 a 46 000 eury (až 1,27 miliónu Kč) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

Páteční nabídku vedení drah, která obsahovala zvýšení platů o pět procent ve třech stupních během 30 měsíců, odbory odmítly.

Reklama

Související témata:

Související články

Strojvůdci Deutsche Bahn budou stávkovat

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn vyhlásili stávku. Protestní akce potrvá od úterních 21:00 do středečních 06:00 SELČ, uvedl...

Výběr článků

Načítám