Hlavní obsah

Velká Británie vydá státní dluhopisy v čínské měně

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britové chtějí být první zemí Západu, která vydá vládní dluhopisy v čínských jüanech. Ministerstvo financí si najalo služby Bank of China, HSBC a Standard Chartered, aby jim pomohlo emisi v čínské měně zorganizovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínské jüany

Článek

Británie chce vydáním dluhopisů utužit vztahy s Čínou, která tento rok podle odhadů MMF vystřídá USA v čele žebříčku největších ekonomik světa. [celá zpráva]

O záměru poprvé informoval britský ministr financí George Osborne v září.

„Vydávali jsme dluhopisy v dolarech, teď vydáme dluhopis v renminbi (oficiální označení čínské měny),“ prohlásil.

Britské ministerstvo uvedlo, že částka vydaných dluhopisů bude „testovací“. Dříve ale již naznačilo, že plánovaný dluhopis v jüanech bude velikostí srovnatelný s nedávnou emisí v hodnotě dvou miliard jüanů (asi sedm miliard korun), kterou naopak vydala v Londýně China Development Bank.

Postavení čínské měny ve světě sílí. Ruský prezident Vladimir Putin prosazuje, aby jeho země dostávala za plyn placeno v jüanech, namísto v dolarech jako dosud. Reagoval tak mimo jiné na napětí mezi Moskvou a Západem v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám