Hlavní obsah

Applu hrozí miliardová pokuta, podle Bruselu nelegálně platí nízké daně v Irsku

Novinky, Tomáš Volf

Americká společnost Apple bude pravděpodobně obviněna z nelegálních daňových dohod s irskou vládou, díky nimž platí desítky let minimální daně. Vyplývá to z vyšetřování Evropské komise. Applu hrozí rekordní pokuta v řádu miliard eur, uvedly Financial Times.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Článek

Prestižní ekonomický list se odvolává na předběžné závěry vyšetřování Evropské komise. Brusel vyšetřoval daňovou dohodu výrobce iphonů s Irskem, díky které platil daně nižší než dvě procenta. Apple viní z toho, že uzavřel zákulisní dohodu o daních s irskou vládou a těžil tak z nelegální státní podpory.

Apple, který svou dceřinou firmu založil v Irsku už v roce 1980, dál tvrdí, že neporušil žádné zákony.

„Nikdy neexistovala žádná zvláštní dohoda, není tu nic, co by se dalo považovat za státní pomoc,“ řekl Financial Times finanční ředitel Applu Luca Maestri.

Na daňové praktiky Applu se Brusel zaměřil poté, co loni americký senátní výbor upozornil na to, že Apple nezaplatil Spojeným státům na daních miliardy dolarů díky důmyslnému systému dceřiných firem.

Vyšetřují i Starbucks a Fiat

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování dohod Applu s Irskem od roku 1991. Jedná se o součást zásahu proti více firmám, kde podle eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii dochází k „agresivnímu obcházení daňové povinnosti v mezinárodním měřítku“.

Brusel vyšetřuje také podobné dohody amerického kavárenského řetězce Starbucks s Nizozemskem a automobilky Fiat s Lucemburskem.

Minulý týden americký ministr financí zpřísnil pravidla pro firmy, které po nákupu společnosti v zahraničí přesouvaly své daňové sídlo do dané země a tím platily méně na daních. Dotknout by se to mohlo probíhajícího „daňového stěhování“ řetězce rychlého občerstvení Burger King do Kanady. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám