Hlavní obsah

Odbory v Německu vyhrožují Amazonu předvánoční stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetovému obchodu Amazon pohrozil v úterý německý odborový svaz Verdi stávkou. Pokud se zaměstnanci nedočkají lepšího platového ohodnocení, tak nenastoupí před Vánocemi do práce. Odbory chtějí docílit, aby stávkovali zaměstnanci šesti z devíti německých středisek Amazonu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční centrum Amazonu v německém Grabenu

Článek

Pracovníci čtyř německých středisek Amazonu kvůli platovým požadavkům stávkují už tento týden, do protestní akce se podle odborů zapojilo 2000 z celkových asi 9000 lidí, které firma v Německu zaměstnává. Stávka začala v pondělí a měla skončit dnes. Zaměstnanci se rozhodli, že ji prodlouží až do středečního večera.

"V předvánočním období chceme uspořádat opravdu velkou akci," uvedla Mechthild Middekeová z hesenské centrály Verdi. Odborový svaz podle ní jedná se zaměstnanci distribučních center Amazonu v Koblenci a ve městě Werne v Severním Porýní-Vestfálsku, aby se ke stávkujícím poprvé připojili. Odbory chtějí docílit toho, aby stávkovali zaměstnanci šesti z devíti německých středisek Amazonu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční centrum Amazonu v německém Grabenu

Odbory kvůli mzdovému sporu s vedením Amazonu pořádají stávky už více než rok. Protestní akce v předvánočním období uskutečnily i loni, tehdy se k nim připojili zaměstnanci tří distribučních středisek. Podle vedení Amazonu ale stávky na dodávky zboží zákazníkům neměly dopad.

Protesty nemají ovlivnit termíny dodávek 

Amazon ujišťuje, že ani budoucí protesty neovlivní termíny dodávek zboží. Podle deníku Rheinische Post se firma chystá využít k obsluze německého trhu svá distribuční střediska v Polsku a středisko vráceného zboží u Prahy. Už v srpnu podle Rheinische Post Amazon vyzval německá nakladatelství, aby 40 procent knih, které u nich Amazon objednal, dodávala do Polska a do České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy zaměstnancům v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon, porušování pracovních podmínek a mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon požadavek na zvýšení mezd odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou vlastně skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

V Dobrovízi má najít práci až 2000 zaměstnanců 

Amazon tento měsíc zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, dokončen má být v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezónních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

V Dobrovízi již v současnosti firma provozuje středisko vráceného zboží a podle listu E15 plánuje další středisko vráceného zboží v průmyslové zóně v Pavlově.

Reklama

Související články

Amazon odstartoval stavbu nové haly v Dobrovízi

Nové distribuční centrum začala stavět společnost Amazon v Dobrovízi u Prahy. Na prostranství, které je nyní pracovištěm bagrů a náklaďáků, vyroste zhruba do...

Výběr článků

Načítám