Hlavní obsah

USA zpřísnily pravidla pro přesun daňového sídla firem. Zasáhne to i Burger King

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda se rozhodla zasáhnout proti domácím společnostem, které se snaží pomocí fúzí a akvizic se zahraničními podniky vyhýbat placení daní v USA. Ministerstvo financí zveřejnilo nové právní předpisy, které mají zajistit, aby pro firmy nebylo finančně výhodné využívat taktiku zvanou daňová inverze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlé občerstvení Burger King

Článek

V rámci takzvané daňové inverze americké podniky obvykle převezmou menší firmu v zemi, kde jsou nižší daně, nebo se s touto firmou sloučí, a do této země pak převedou daňové sídlo celé skupiny. Hlavní aktivity však obvykle zůstávají v USA.

Ministerstvo financí proto oznámilo nová pravidla, která omezují daňové výhody pro firmy, které se rozhodnout platit daně jinde, a zpřísňují pravidla tam, kdy je inverze možná. Přesun sídla tak bude obtížnější a méně prospěšný.

"Provádíme první kroky, u kterých si myslíme, že firmy si dvakrát rozmyslí, než uskuteční inverzi," prohlásil ministr financí Jack Lew. Pro některé firmy již podle něj nebude mít inverze kvůli novým pravidlům ekonomický smysl.

Ministerstvo prostřednictvím nových opatření mimo jiné zabrání firmám při přesunu sídla využít daňových výhod z převzetí. Pro firmy, které budou nadále působit v USA, také bude obtížnější napojit se na své peníze v zahraničí, třeba prostřednictvím půjček mezi mateřskou a dceřinou firmou, bez toho, aby z nich musely platit daně v USA. Zpřísňují se také požadavky na výši vlastnického podílu v koupené firmě.

Stěhování chystal i Burger King

Vzhledem k tomu, že nová pravidla vstoupila v platnost již v pondělí, mohou způsobit problémy mnoha firmám, které se již rozhodly pro přesun, avšak nestihly ho ještě dokončit. Například řetězec restaurací rychlého občerstvení Burger King Worldwide si naplánoval přesun do Kanady v rámci dohody s řetězcem Tim Horton. [celá zpráva] Podobně zdravotnická firma Medtronic koupila irský podnik Covidien a chtěla přesunout své daňové sídlo do Irska.

Podle agentury Reuters se od počátku 80. let uskutečnilo kolem 50 dohod s daňovou inverzí. Zhruba polovina z nich byla dokončena v době úvěrové krize v letech 2008 a 2009.

Existují ale i jiné způsoby. Například nejcennější společnost světa Apple platí mimořádně nízké firemní daně díky dceřiným firmám, které už v roce 1980 založila v Irsku. Čelí za to velké kritice například amerických senátorů.

Republikáni nová pravidla kritizují. Podle agentury AP upozorňují, že Spojené státy mají nejvyšší daň ze zisku právnických osob v rozvinutém světě a dodávají, že vláda prezidenta Baracka Obamy by měla raději zjednodušit daňový zákoník, než trestat společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám