Hlavní obsah

Vitásková: dodavatelé plynu budou muset mít zásoby na celou zimu

• Aktualizováno
Právo, Martin Procházka

Dodavatelé plynu budou muset od příštího roku pravděpodobně udržovat zásoby plynu na celou zimu. Nyní musí držet zásoby jen na jeden měsíc. Energetický regulační úřad (ERÚ) předá do konce října ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi návrh zpřísněné vyhlášky, která to plynařům uloží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

„Chceme vyhlášku zpřísnit v tom smyslu, aby obchodníci měli zajištěny dodávky na zimní období a aby se nejednalo o virtuální zásobníky, ale o fyzické zásoby. Plyn by měl být uložen v dosahu distribučních sítí v České republice,“ řekla v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce šéfka ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ také bude ve vyhlášce chtít, aby měl obchodník zajištěno ne 20 procent z objemu plynu, jímž obchoduje, ale alespoň 30 nebo 40 procent.

Už od příští zimy

Pokud vše půjde hladce, mohly by nové vyhlášky vstoupit v platnost příští rok. „Doufám, že legislativní proces bude v tomto případě velmi krátký, protože se jedná o bezpečnost dodávek,“ uvedla Vitásková.

ERÚ nyní v souvislosti s krizí na Ukrajině zahájil kontroly obchodníků, zda dodržují bezpečnostní standardy a mají dostatečné zásoby plynu. Úřad zjišťuje, zda jsou obchodníci připraveni na zimní období, kdy by v případě uzavření kohoutků plynovodů vedoucích přes Ukrajinu mohl nastat problém. Obchodníci mají povinnost dostatečné množství plynu zajistit do konce září. Vyhláška by podle Vitáskové měla přijít na řadu po ukončení kontrol.

Podle Vitáskové jsou kontroly ERÚ mimo jiné i reakcí na to, že společnost RWE před nadcházející topnou sezonou naplnila veškeré své podzemní zásobníky zemního plynu. Učinila tak o měsíc dříve, než bývá obvyklé. Podle Vitáskové však plyn v zásobnících není určen jen pro český trh a mohou tam mít plyn i zahraniční odběratelé.

„Musíme si uvědomit, že RWE skladuje i pro obchodníky, kteří mají tento plyn určený třeba pro Německo, takže se nemůžeme bavit o tom, že tyto zásobníky jsou určeny pouze pro české spotřebitele,“ uvedla Vitásková.

Nové zásobníky nebudou třeba

Nové zásobníky se kvůli změně vyhlášky podle Vitáskové stavět muset nebudou. „Kapacity zásobníků v Česku by pokryly zásobami plynu celou zimu, pokud by byl plyn v nich uložený určen jen pro Českou republiku.”

Vitásková se také vyjádřila ke sporu s firmou Net4Gas, která je jediným držitelem licence na přepravu plynu v Česku a nedávno snížila svůj základní kapitál ze 31,8 na 2,75 miliardy korun. ERÚ firmu šetří, podle Vitáskové je riziko, že bude muset s firmou zahájit správní řízení. „Jsou to hodně vážné kroky. Já věřím, že společnost má tak silné akcionáře, že ustojí své povinnosti, které má v rámci licence plnit,“ dodala Vitásková.

S firmou podle Vitáskové již běží správní řízení v souvislosti se stavbou strategických plynovodů Stork II a Moravia, které mají propojit Česko a Polsko. Rozhodnutí by mělo padnout za několik dní, uvedla Vitásková. „Nic nebrání tomu, aby Net4Gas mohl výstavbu zahájit,“ zdůraznila Vitásková. Čeští zákazníci by podle ní měli zaplatit 42 procent plynovodu. „To je naše definitivní stanovisko,“ uvedla Vitásková. Firma podle ní chtěla, aby zaplatili 55 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám