Hlavní obsah

Z trhu se stahuje francouzský sýr, který může způsobit zánět střev

Z českého trhu se stahuje francouzský sýr, který obsahuje nebezpečné bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin. Společnosti Český archiv vín se podařilo větší část ze čtyřiatřicetikilogramové zásilky stáhnout, menší část je ale už u spotřebitelů. Ti jej mohou vrátit prodejci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je to výrobek MORBIER CREMIER - MONTS DE JOUX, číslo šarže 077, datum spotřeby 30. 8. 2014 od francouzského výrobce Cooperative des Monts de Joux z Francie, schvalovací číslo FR 25041 001 CE. Česká společnost nakoupila od francouzských distributorů celkem 34,3 kilogramu sýru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze svých prodejen se jí podařilo stáhnout necelých 25 kilogramů sýru, ovšem 9,3 kilogramu se dostalo ke konečným spotřebitelům. "Jelikož je výrobek ještě v datu spotřeby, informujeme veřejnost o tom, že lze tento výrobek vrátit tam, kde byl zakoupen," uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

Přítomnost bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin odhalil ve svých výrobcích francouzský výrobce sýrů, který před nebezpečným produktem varoval své odběratele v ostatních zemích. Jedním z nich byla tuzemská firma Český archiv vín. Varování následně obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF také SVS.

Vážné onemocnění se podle veterinářů projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.

Reklama

Výběr článků

Načítám