Hlavní obsah

Švýcarsko přitvrdilo vůči ruským bankám

Aktualizováno

Švýcarská vláda se rozhodla rozšířit opatření, která mají v souvislosti s krizí na Ukrajině zabránit obcházení mezinárodních sankcí. Podle švýcarského vládního portálu například pětice ruských bank, které čelí v EU sankcím, bude muset nově požádat švýcarské úřady o povolení, aby mohly v zemi poskytovat dlouhodobé finanční instrumenty.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Neutrální alpská konfederace k mezinárodním sankcím vůči Rusku přistupuje váhavě a vlastní odvetná opatření neuplatňuje.

Ačkoli se Švýcarsko do společné sankční politiky nezapojilo, některá protiruská opatření schválená v Bruselu se na tuto zemi vztahují. Platí to zejména o vízových omezeních, protože Švýcarsko je součástí takzvaného schengenského prostoru volného cestování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Švýcarské úřady se také již dříve rozhodly přijmout opatření, která zabrání tomu, aby byla například sporná aktiva ze zemí ležících mimo území EU převedena do Švýcarska. Ve středu se švýcarská vláda rozhodla soubor opatření, která mají zabránit obcházení sankcí, dále rozšířit tak, aby zahrnovala i unijní sankce vyhlášené v červenci.

Zavedli embargo vůči Krymu

Pětici zmíněných bank, které čelí v EU sankcím, jsou Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vněšekonombank a Rosselchozbank. Pokud tyto ústavy budou ve Švýcarsku chtít vydávat dlouhodobé finanční instrumenty, mimo jiné akcie, dluhopisy, půjčky či zástavy, budou muset mít potřebné povolení úřadů. Jejich dceřiné společnosti ale budou z tohoto opatření vyjmuty, pokud nebudou tyto operace činit jménem mateřské banky.

Švýcarská vláda také oznámila, že pro Krym zavádí vývozní a dovozní embargo na klíčová zařízení pro těžbu ropy a plynu a také omezení investic. Bern ruskou anexi ukrajinského poloostrova neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám