Hlavní obsah

Svět příliš rychle stárne, ekonomika zpomalí

Novinky, tov

Do roku 2020 bude „přestárlých” 13 zemí světa. Více než 20 procent jejich populace budou tvořit lidé starší 65 let. V důsledku stárnutí zpomalí růst světové ekonomiky i investice. S odkazem na studii agentury Moody’s o tom informoval server CNN.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak stárne populace v Evropě

Článek

Počet zemí, kde budou lidé starší 65 let tvořit více než pětinu populace, do roku 2030 stoupne na 34. Nyní jsou takové země pouze tři - Německo, Itálie a Japonsko.

„Čelíme demografické revoluci. Nebývale rychlé tempo stárnutí obyvatel bude mít významný negativní dopad na ekonomický růst v příštích dvou desetiletích napříč všemi regiony,“ uvedli autoři studie Elena Duggarová a Madhavi Bokil. Přední ratingová agentura Moody’s vycházela při výpočtech z demografických údajů OSN a podle jejích odhadů v příštích deseti letech stárnutí ubere globálnímu ekonomickému růstu jeden procentní bod.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česko je na tom o něco lépe

Příští rok se mezi „přestárlé“ země zařadí Finsko a Řecko, do roku 2020 přibude dalších osm zemí, včetně Francie a Švédska.

V České republice bude příští rok starších 65 let 17,6 procenta lidí. Přes pětinu se dostaneme podle modelu zhruba za deset let, kdy bude v podobné situaci i Kanada, Španělsko a Velká Británie.

USA, kde je populace o něco mladší, se do této skupiny zařadí podle odhadů až kolem roku 2030. CNN v této souvislosti připomíná, že téměř třetina Američanů nemá vůbec žádné úspory na penzi. Naopak, někteří lidé ještě v předdůchodovém věku nemají kompletně splacené půjčky za školné.

Zachrání to přistěhovalci?

Při stárnutí populace ubývá ekonomicky aktivních lidí, kteří vytvářejí hospodářský růst a podporují obyvatelstvo v důchodu. Podle autorů studie tento demografický trend povede k poklesu úspor domácností, což následně omezí globální investice.

Politici mohou dopad omezit podporou přistěhovalectví a investicemi do technologií, které zvyšují produktivitu práce. Dalšími opatřeními může být zvýšení věku odchodu do důchodu nebo dřívější návrat žen do práce z mateřské dovolené.

Nejstarším státem světa je v současné době Japonsko, kde je starší 65 let každý čtvrtý. Zbytek Asie je na tom výrazně lépe, podobně jako Latinská Amerika. Nejmladší populace je v Africe. Například v Nigérii je starších 65 let méně než tři procenta obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám