Hlavní obsah

Ministři chtějí exportéry nasměrovat na Filipíny nebo do Saúdské Arábie

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministři zahraničí a průmyslu a obchodu Lubomír Zaorálek a Jan Mládek (oba ČSSD) se ve čtvrtek setkali se zástupci českých podnikatelů, aby s nimi prodiskutovali možnosti vstupu na alternativní trhy, pokud kvůli přetrvávajícím ruským sankcím nebude možné vyvážet do Ruska některé produkty. Takovými destinacemi by mohly být například Filipíny nebo Saúdská Arábie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Podle Mládka by přímé sankce v oblasti exportu vojenského materiálu, materiálu pro dvojí užití a pro ropný průmysl mohly při konzervativním odhadu způsobit příští rok ztráty ve výši 2,2 miliardy korun. Naopak okamžitý dopad by měly sankce v oblasti zemědělství, kde by se jednalo o ztrátu až 300 miliónů.

Zatím není možné vyčíslit dopad sankcí, které zakazují veřejným subjektům nakupovat zejména strojní produkty, jež se vyrábějí v Ruské federaci. V celkových ztrátách se může odrazit také stav nedůvěry a nejistoty, který se přenáší do dalších odvětví, varoval Mládek.

Ministři proto seznámili ve čtvrtek podnikatele s takzvanou mapou míst, která obsahuje alternativy pro vyvážení českých produktů.

Export do exotických destinací

Jako nejpříznivější se podle Mládka jeví země, jako je Bělorusko, Kazachstán nebo Ázerbájdžán. Diskutuje se ale i o vzdálenějších destinacích. Například export potravinářského průmyslu by se mohl přesunout do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů nebo na Balkán. Obranný a letecký průmysl by zase mohl zamířit na Filipíny, zatímco technologické produkty, jako jsou generátory, ústřední topení či kotle, by mohly české firmy exportovat na jihokorejský nebo čínský trh.

„Jsme otevřeni jakékoli destinaci,“ shrnul záměr ministerstev Mládek, podle kterého je Česká republika při dostatečném zájmu podnikatelů o určitý trh připravena podpořit kteroukoli konkrétní misi.

Zaorálek chce vypracovanou mapu příležitostí předložit příští týden na jednání vlády. Tehdy se také na ministerstvu zahraničí uskuteční porada velvyslanců, kde bude zastupitelům zemí klást na srdce, aby jako si vzali za úkol podporu vstupu českých podnikatelů na trh toho kterého státu.

Problémy s ropou a plynem

Mládek dále informoval, že se potvrdily zprávy, že ukrajinský prezident má mandát zastavit dodávky ropy a plynu dále do Evropy, což by mohlo dopadnout i na Českou republiku. Podle Mládka ale nehrozí ČR výraznější výpadek, neboť jsou připravené alternativní cesty dopravy ropy i plynu. Počítá však s tím, že by tyto cesty byly nákladnější.

Při výpadku ropovodu Družba bychom podle Mládka mohli využít dodávek do Terstu, odkud by ropa putovala přes ropovod Tal do Ingolstadtu a odtud ropovodem Mero do České republiky. Plyn by se do Česka dopravoval plynovodem Nord Stream.

Zaorálek označil případné zastavení dodávek plynu a ropy za nešťastný krok. „Vyhrožovat tímto embargem mi připadá velmi problematické,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám