Hlavní obsah

Plán Prahy na ovládnutí svozu odpadků padl

Firma Northward Holdings Limited (NHL) neprodá pětinu akcií, které drží v akciové společnosti Pražské služby. Řekl to mediální zástupce NHL Michal Uryč. Prahou roky plánovaná akvizice firmy za zhruba miliardu korun padá.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Město jako většinový vlastník Pražských služeb usilovalo o ovládnutí firmy, aby si od podzimu mohlo vlastními silami zajišťovat svoz odpadu.

Akvizici schválilo zastupitelstvo i orgány Pražských služeb. Za 19,3 procenta akcií mělo firmě NHL připadnout zhruba 800 miliónů korun. Několik menšinových akcionářů proti připravovanému obchodu podalo žaloby s tím, že by se jejich akcie znehodnotily.

„Možnosti jsme nevyužili z důvodu právní nejistoty spojené s žalobami drobných akcionářů,” zdůvodnil Uryč. Zda je NHL ochotna dál o prodeji jednat nebo zda zvažuje prodej někomu jinému, nechtěl komentovat.

Smlouvu musí prodloužit

Pražské služby zajišťují pro metropoli svozy odpadu za miliardy korun. Praha ovládnutím firmy směřovala k tomu, že jí bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení.

Pokud se akvizice nepodaří, bude muset metropole smlouvu s Pražskými službami znovu bez soutěže prodloužit. Nynější smlouvy totiž na podzim končí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Bývalého obchodního ředitele Pražských služeb Tomáše Kolingera na konci července obvinila policie. Čelí podezření, že uzavíral na úkor Pražských služeb nevýhodné smlouvy s firmami, ve kterých seděli jeho příbuzní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám