Hlavní obsah

Bank of America zaplatí kvůli hypotékám rekordní pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Společnost Bank of America zaplatí kvůli prodejům hypotečních cenných papírů před finanční krizí let 2007-2009 rekordní pokutu 17 miliard dolarů (zhruba 358 miliard Kč). Agentuře AP to ve středu řekli vládní činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni. Dohoda banky s ministerstvem spravedlnosti USA na urovnání sporu v této věci by podle nich měla být oznámena nejdříve ve čtvrtek.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Logo společnosti Bank of America na její pobočce ve Filadelfii

Článek

Podle dohody banka uzná, že zákazníky náležitě neinformovala o kvalitě podkladových aktiv v balících prodávaných hypotečních dluhopisů. Většinu z nich však prodávaly společnosti Countrywide Financial a Merrill Lynch, které Bank of America koupila, podle pozorovatelů zčásti i pod tlakem vládních úřadů, za vrcholu krize v roce 2008.

Urovnání s Bank of America je zatím nejvyšší v případě prodeje hypotečních cenných papírů v době před krizí. Ministerstvo se již dohodlo na urovnání také s Citigroup a JPMorgan Chase & Co. Citigroup v červnu souhlasila, že zaplatí pokutu sedm miliard USD. JPMorgan uzavřela loni v listopadu dohodu se sumou 13 miliard dolarů.

Americké banky prodávaly před krizí v době realitního boomu hypoteční cenné papíry, aniž zákazníky dostatečně informovaly o jejich rizicích. Následná hypoteční krize vedla k propadu cen těchto široce prodávaných papírů, což vyvolalo globální finanční krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám