Hlavní obsah

Temelín testoval obří dieselový generátor

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín úspěšně otestovala nový americký obří dieselový generátor firmy Caterpillar, který tam dorazil počátkem května. Zkouška, jež trvala od pátku do úterý, prokázala, že je schopen v případě potřeby dlouhodobě zásobovat elektřinou důležité bezpečnostní systémy prvního bloku. Právo o jejím výsledku informoval ve středu ráno mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Václav Brom

Nový dieselgenerátor prošel úspěšně zátěžovým testem.

Článek

Základním požadavkem zkoušky bylo, že zařízení musí vyrábět elektřinu 72 hodin bez přerušení. Během testů dodal záložní diesel do energetické soustavy 155 tisíc kWh (kilowatthodin) elektřiny, což odpovídá měsíční spotřebě přibližně pěti stovek českých domácností, a spotřeboval 55 tisíc litrů nafty.

„V sobotu ráno jsme zkoušku z důvodu nastavení vstřiku válců přerušili. Ještě ten samý den dopoledne byl provoz dieselgenerátoru opětovně zahájen. Jinak zkouška probíhala podle očekávání a splnila svůj účel,“ shrnul její průběh Eduard Pudil z Centrálního inženýringu. Připomněl, že na druhém bloku je záložní dieselgenerátor připraven zajistit nouzové dodávky elektřiny už od června.

Nové dieselové generátory, které s dalšími úpravami stály 430 miliónů korun, instalovala elektrárna Temelín jako jedno z opatření přijatých na základě zátěžových testů Evropské unie. Jde o jedenáctý systém dodávky elektřiny potřebné pro chlazení reaktoru v případě havárie. Dieselový generátor tvoří tři seizmicky odolné kontejnery. V prvním je vlastní motor, ve druhém naftové nádrže o objemu osm tisíc litrů a třetí chrání systémy nutné pro chlazení motoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Dukovany potřebují nový blok, řekl Mládek

Jeden z plánovaných nových jaderných bloků by mohl vzniknout v jaderné elektrárně Dukovany. Po středeční návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na...

Výběr článků

Načítám