Hlavní obsah

ČNB bude tlačit korunu dolů do roku 2016

Novinky, tov

Rada České národní banky rozhodla o prodloužení intervencí do roku 2016. S jejich ukončením dosud počítala ve druhém čtvrtletí 2015. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Centrální banka také v nové prognóze vylepšila letošní odhad růstu ekonomiky na 2,9 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Bankovní rada konstatuje, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016," uvedl Singer. Kurz koruny hodlá centrální banka držet poblíž 27 korun za euro.

Pro oslabení koruny na ještě nižší úroveň by podle něj bylo třeba, aby bankovní rada shledala další zřetelné posílení vlivů působících proti růstu cen. Mezi taková rizika podle Singera patří i možné další vyhrocení vztahů mezi EU a Ruskem a ztráta trhů, což by působilo protiinflačně na euro.

"Tím, že ČNB posunula ukončení intervenčního režimu až do roku 2016, dala trhům jasný vzkaz, že si přeje slabší korunu po delší dobu. Koruna po tiskové konferenci k euru oslabila až na dohled hladiny 27,70 korun za euro a je nejslabší od loňského prosince," řekl Novinám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Vzhledem k výrazně slabší domácí inflaci a kumulaci protiinflačních rizik v eurozóně se podle něj letos koruna pravděpodobně ještě podívá nad hranici 28 koruny za euro.

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta. Naopak pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na tři procenta, v předchozí květnové prognóze odhadovala růst v roce 2015 na 3,3 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám