Hlavní obsah

Soud ve Štrasburku nařídil Rusku zaplatit za Jukos 52 miliard korun

Rusko musí zaplatit bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos za vyvlastnění jejich majetku odškodné ve výši 1,9 miliardy eur (52,3 miliardy Kč). Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ruské ministerstvo spravedlnosti označilo verdikt za nespravedlivý a zaujatý.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Čerpací stanice společnosti Jukos na archívním snímku z roku 2004

Článek

Jukos patřil ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému, který by v Rusku deset let vězněn.

Soud se v roce 2011 částečně vyslovil ve prospěch Ruska, když rozhodl, že ruské úřady nechtěly Jukos "záměrně zničit", současně však konstatoval, že Rusko porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech. Ve čtvrtek rozhodl, že kromě výše zmíněného odškodného musí Moskva zaplatit rovněž 300 tisíc eur (8,3 miliónu korun) za soudní náklady a výdaje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Podle ruského ministerstva spravedlnosti je rozhodnutí soudu v případu Jukos nespravedlivé a zaujaté. Rusko má nyní tři měsíce na to, aby se odvolalo, uvedlo ministerstvo.

Rozhodnutí štrasburského soudu padlo jen pár dní poté, co o odškodnění bývalých akcionářů Jukosu rozhodoval i arbitrážní soud v nizozemském Haagu. Ten konstatoval, že úředníci podřízení prezidentu Vladimiru Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. Rozhodl i o výrazně vyšším odškodném ve výši 50 miliard dolarů (přes bilión korun) pro pět bývalých akcionářů firmy.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám