Hlavní obsah

České důchody putují do Namibie i na Madagaskar

Právo, Jiří Mach

Do všech světadílů vyjma Antarktidy jsou propláceny české důchody lidem, kteří si je v ČR odpracovali. Podle statistik České správy sociálního zabezpečení cestovaly české důchody do ciziny pro 82 432 lidí. A jejich počet každým rokem stoupá. Výdaje na důchody vyplácené do ciziny k 30. červnu činily 1,6 miliardy korun. Za celý rok 2013 to bylo 3,1 miliardy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Většina důchodů zůstává v Evropě, a to 72 865. Nejvíce lidí s nárokem na českou penzi žije na Slovensku (26 207), na druhém místě je Německo (17 598) a na třetím Polsko (13 912).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalšími nejvýznamnějšími destinacemi českých důchodů v Evropě jsou Švýcarsko (3233), Rakousko (2611), Bulharsko (2023), Řecko (1885) a Švédsko (1347).

Za Atlantikem se mohou těšit z českých penzí zejména lidé v Kanadě, kde si je mohlo dosud nárokovat 3616 osob, v USA jich je 2771.

Početné zastoupení českých důchodců má také Austrálie, a to 2115. Na Novém Zélandu pobírá české penze 23 osob. V řadě z těchto zemí žije početná krajanská komunita.

Na Ukrajinu míří 470 penzí, do Ruska jen devět.

Peníze míří do exotických krajin

Příjemci jsou i v Latinské Americe. V žádné zemi jich sice není více než dvacet, přesto není bez zajímavosti, že se najdou jednotlivci i v takových státech, jako jsou Dominikánská republika (2), Kolumbie (1), Kostarika (5), Kuba (4), Peru (2), Portoriko (2) či Uruguay (1). V Izraeli je 118 příjemců českých penzí, v Sýrii a Iráku po jednom.

Po deseti jich žije ve Vietnamu a v Indonésii, devět na Filipínách a sedm v Thajsku. U ostatních zemí, mezi něž patří třeba i Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Írán nebo Pákistán, jde o jednotlivce.

Výplat přibývá

V Africe je nejvíce lidí s českým důchodem v Jihoafrické republice (57), jednotlivcům se posílají i do Alžírska, Egypta, Etiopie, Kamerunu, na Madagaskar, do Mali, Maroka, Namibie, Tanzanie a Tuniska.

V celkovém objemu počet výplat důchodů z ČR do zahraničí každým rokem roste. Jestliže bylo letos ke konci června evidováno 82 432 důchodců v zahraničí, loni jich bylo 80 173 a předloni jen 75 157. V roce 2005 jich bylo 35 762, tedy jen polovina proti předloňsku.

Statistiky nezohledňují národnost příjemce české penze. Nárok na ni má každý, kdo splnil podmínky pro udělení české penze. Na základě různých smluv se pak penze distribuují přes Českou národní banku do zahraničí. Lze si také zvolit interval výplaty, a to buď čtvrtletně, pololetně, nebo jednou za rok.

„Pokud si občan u nás odpracoval deset let, odváděl peníze na pojistku a v jiné zemi pak odpracoval 25 let, pak o část penze nepřijde,“ sdělila Právu mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Reklama

Výběr článků

Načítám