Hlavní obsah

Sankce proti Rusku připraví EU jen letos o 40 miliard eur

Přísnější sankce proti Rusku připraví kvůli očekávané odvetě Moskvy Evropskou unii v letošním roce o 40 miliard eur a v roce 2015 o 50 miliard eur. Napsal to web EUObserver s odvoláním na zdroj z Evropské komise.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Ruskou ekonomiku by chystané sankce měly připravit letos o 23 miliard eur, což je 1,5 procenta ruského HDP, a v roce 2015 o 75 miliard (4,8 procenta ruského HDP). Ekonomické ztráty EU by tak v prvním roce překročily ty na straně Moskvy.

Relativně by je ale EU nesla snáze, protože v poměru k ekonomickému výkonu Unie se zmíněných 40 a 50 miliard rovná 0,3, resp. 0,4 procenta ročního HDP osmadvacítky.

Minulý čtvrtek EU oznámila, že v reakci na ruský postup na Ukrajině hodlá také výrazně omezit aktivity ruských bank se státní účastí na finančních trzích a podvázat hospodářský rozvoj Ruska do příštích let. Sankce by se mohly týkat kapitálového trhu, obrany nebo moderních technologií využitelných v energetice. [celá zpráva]

Podle Financial Times však pro zavedení kapitálových a dalších sankcí musí hlasovat všech 28 zemí EU. Ekonomický dopad sankcí na Evropu zatím vyvolává obavy hlavně v zemích jižního křídla, které trápí slabý růst, jako například Itálie, píše EUObserver.

Zaměřeno na lidi kolem Putina

Diplomaté ze zemí Evropské unie se v Bruselu v pondělí zatím předběžně dohodli na novém seznamu osob a firem podléhajících sankcím. Jejich seznam má být zveřejněn v úterý nebo ve středu.

Evropská unie ale již o víkendu oznámila jména některých osob, které se na černý seznam dostanou. Je mezi nimi šéf ruské kontrarozvědky FSB Alexandr Bortnikov a ředitel rozvědky SVR Michail Fradkov. Na seznam se dostane i Nikolaj Patrušev, předseda kremelské Bezpečnostní rady, hlavního poradního orgánu prezidenta Vladimira Putina. Sankce se mají vztahovat i na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Předmětem evropských sankcí mají být i tři společnosti se sídlem na okupovaném Krymu a řada vůdců separatistických organizací v Doněcké a Luhanské oblasti.

Německá vláda podle agentury AFP naléhala na to, aby se do sankčního seznamu dostali i ruští oligarchové, miliardáři podporující Kreml. Jejich bankovní účty v Evropě má EU zablokovat a zakázat jejich pohyb v schengenském prostoru.

Bude třeba summit?

Hrubá podoba navrhovaných sankcí byla vyhotovena v pátek. Velvyslanci členských zemí EU pak vyzvali Evropskou komisi, aby vypracovala konkrétní právní rámec postihu, který by měl být předložen ke schválení tento týden.

Jasno zatím není v tom, zda ke konečnému schválení sankcí bude zapotřebí svolat unijní summit. Členské státy má v tomto ohledu kontaktovat unijní prezident Herman Van Rompuy.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zvažuje zákaz dovozu ovoce z EU

Ruská veterinární a hygienická služba zvažuje úplný nebo částečný zákaz dovozu ovoce z Evropské unie, zejména z východoevropských zemí. Podle ruských médií to...

Výběr článků

Načítám