Hlavní obsah

Rusko má zaplatit bilión korun za vyvlastnění Jukosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní arbitrážní tribunál v nizozemském Haagu v pondělí vynesl verdikt, podle kterého Rusko musí zaplatit bývalým akcionářům ruského ropného koncernu Jukos jako odškodné 50 miliard dolarů (přes jeden bilión korun), napsala agentura Reuters. Rusko se chce odvolat. Jukos patřil ruskému oligarchovi, oponentu Kremlu Michailu Chodorkovskému.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Někdejší majitel Jukosu Michail Chodorkovskij vyšel loni po deseti letech z vězení, když dostal milost od prezidenta Putina.

Článek

Akcionáři žádali kompenzaci za – podle jejich tvrzení – nezákonné vyvlastnění ruské společnosti.

Pětice akcionářů včetně bývalého šéfa Jukosu Platona Lebeděva po Moskvě požadovala více než 100 miliard dolarů. Soud nyní rozhodl, že by měli od Ruska získat polovinu z této částky.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dal v pondělí najevo, že se Moskva proti verdiktu odvolá.

Jukos patřil ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému, oponentovi Kremlu, který byl v procesu, označovaném jeho stoupenci za politicky motivovaný, odsouzen ke 14letému vězení za daňové úniky a zpronevěry.

V srpnu 2006 byl Jukos nucen vyhlásit bankrot. V následujícím roce byla firma, jejíž hlavní divize kdysi produkovala tolik ropy jako celá Libye, zlikvidována. Většinu jejího majetku získala polostátní společnost Rosněfť. Chodorkovskij strávil ve vězení deset let, než mu ruský prezident Vladimir Putin loni v prosinci udělil milost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám