Hlavní obsah

Prošlé maso odebíral v Číně i McDonald’s. Pět lidí bylo zatčeno

Šanghajská policie zadržela pět lidí v rámci vyšetřování čínské potravinářské společnosti Shanghai Husi Food. Ta čelí obvinění, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti řetězcům rychlého občerstvení, včetně firem McDonald’s a KFC. Mezi zadrženými je i šéf společnosti Shanghai Husi Food, napsala agentura Reuters.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Zaměstnanci Husi Food čelí obvinění, že dodávali do řetězců v Číně a Japonsku prošlé maso.

Článek

Čínský úřad pro kontrolu potravin podle agentury Nová Čína již dříve upozornil, že pravidla pro bezpečné nakládání s potravinami se u Shanghai Husi Food porušovala na úrovni celé firmy a nešlo jen o izolované praktiky jednotlivců.

Shanghai Husi Food je divizí společnosti OSI Group sídlící ve Spojených státech. Úřad upozornil, že v Číně zabavil více než tisíc tun podezřelých masných produktů pocházejících z tohoto podniku. Společnost OSI uvedla, že je „zděšena" a že celou záležitost vyšetřuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Pei Xin, ČTK/AP

Zaměstnanci šanghajské firmy Husi Food, která čelí obviněním, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti řetězcům rychlého občerstvení, včetně firem McDonald's a KFC.

Bojím se o zdraví

„Přítel mi zavolal a řekl mi, ať nejím nic od McDonald’s – minutu poté, co jsem si tu objednala kuřecí hamburger. Ale co mohu dělat? Už jsem si objednala a pospíchám. Ano, mám obavu o své zdraví. Zkusím se (tomuhle jídlu) alespoň na nějakou dobu vyhýbat. Jsem touhle firmou vážně zklamaná," uvedla podle serveru amerického listu USA Today čtyřiadvacetiletá Čchen Lu v restauraci McDonald’s v Šanghaji.

V Číně jsou americké řetězce rychlého občerstvení velmi rozšířené a oblíbené. V uplynulých dvou letech se však objevilo vícero zpráv o problémech s kvalitou surovin v některých z těchto poboček.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Zákazníci u restaurace McDonald's v Pekingu

Skandál se rozšířil i do Japonska

V úterý se skandál rozšířil na řetězce Burger King a Starbucks. Přenesl se i do Japonska, když McDonald’s uvedl, že 20 procent masa pro kuřecí nugety prodávané v japonských provozovnách sítě dodávala právě Husi.

Šéf McDonald’s Don Thompson v úterý podle agentury Reuters řekl, že jeho firma se cítí „trochu podvedena" výsledky auditu Husi Food, který dostala. Podobné audity provádějí pro velké řetězce specializované firmy, McDonald’s ale název svého auditora neuvedl.

Thompson zdůraznil, že z šanghajské továrny Husi Food už jeho společnost nic neodebírá. Podobně se vyjádřily další řetězce, které se svým zákazníkům omluvily.

Reklama

Výběr článků

Načítám