Hlavní obsah

Aerolinky ruší lety do Izraele, české tam letěly

Praha/Tel Aviv/ New York
Aktualizováno

Americký úřad pro letectví (FAA) v úterý všem americkým aerolinkám zakázal po dobu 24 hodin létat do Izraele. Ještě předtím americké společnosti Delta Airlines a United Airlines oznámily, že do odvolání ruší veškeré lety do Izraele. Nedlouho poté se k nim připojily i některé evropské aerolinky jako Air France, Lufthansa či KLM. České společnosti úterní spoje nezrušily.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Tabule odletů z letiště Ben Gurion v Tel Avivu. Zrušeny jsou především spoje do Evropy.

Článek

Letoun Travel Service přiletěl na Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu před čtvrtou hodinou ranní (před 3.00 SELČ). Letadlo ČSA přistálo o zhruba hodinu později.  Plyne to z informací izraelského letiště a údajů z radarů.

Obě aerolinky sdělily, že před odletem konzultovaly bezpečnostní situaci na letišti v Tel Avivu s několika bezpečnostními složkami ČR a Izraele. „Na letišti v Tel Avivu je standardní provoz, aktuální situace se neliší od předchozích dnů," uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aerolinky ruší lety

Americký úřad pro letectví (FAA) v úterý dopoledne místního času všem americkým aerolinkám zakázal lety do Izraele po dobu následujících 24 hodin. Ještě předtím americké společnosti Delta Airlines a United Airlines oznámily, že až do odvolání ruší veškeré lety do Tel Avivu.

Boeing 747 společnosti Delta, který již byl na cestě z New Yorku a nacházel se nad Středozemním mořem, byl odkloněn do Paříže, uvedla agentura AP. Společnost United Airlines zrušila dva dnešní lety do Izraele a až do odvolání i všechny ostatní spoje směřující v příštích dnech do Tel Avivu, oznámil mluvčí aerolinek Rahsaan Johnson. Další americké aerolinky US Airways uvedly, že ruší dnešní spoj z Filadelfie do Tel Avivu i navazující zpáteční let. Plánovaný večerní let do Tel Avivu zrušila i kanadská Air Canada.

Nedlouho potom se k tomuto opatření připojily i některé evropské aerolinky jako Air France, Lufthansa, KLM, Scandinavian Airlines, Swiss International Air Lines, EasyJet, ale i Turkish Airlines a další. Evropská agentura pro bezpečnost civilního letectví (EASA) naléhavě varovala aerolinky před lety do izraelské metropole, uvedla agentura Reuters.

Své lety do izraelské metropole se rozhodla až do středeční půlnoci pozastavit i maďarská společnost Wizz Air. Zrušen tak byl i její středeční ranní odlet z Prahy.

Rozhodnutí aerolinek odvolat lety do Izraele souvisí s bezpečnostní situací v regionu, kde již třetím týdnem pokračují boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas. V úterý jedna z raket odpálených z pásma Gazy dopadla nedaleko mezinárodního Ben Gurionova letiště u Tel Avivu a zranila dva lidi. [celá zpráva]

Podle Izraele nebezpečí nehrozí

Izraelské úřady zdůrazňují, že letecký prostor nad zemí je bezpečný a izraelský ministr dopravy Jisrael Kac vyzval Američany, aby své rozhodnutí zrušit lety do Izraele ještě zvážili. Premiér Benjamin Netanjahu pak dokonce požádal amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, aby mu pomohl s obnovením leteckých spojení do Tel Avivu.

Ke změně rozhodnutí vyzval FAA i bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Ten řekl, že se právě chystá odletět izraelskou leteckou společností El Al do Tel Avivu, aby „vyjádřil solidaritu s lidem Izraele a prokázal, že lety do Izraele a z něj jsou bezpečné". Omezení letů z USA označil za omyl, „který poskytuje Hamasu nezasloužené vítězství, a měl by se okamžitě napravit".

Po čtvrteční katastrofě malajsijského letadla nad Ukrajinou začaly být letecké společnosti opatrnější. Aerolinky včetně ČSA omezily lety na Ukrajinu a pro přelety využívají jiného vzdušného prostoru. Minulý čtvrtek byl nad východní Ukrajinou, kde se už řadu týdnů vedou ostré boje mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou, zřejmě sestřelen malajsijský dopravní letoun a v jeho troskách zahynulo všech 298 osob na palubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám