Hlavní obsah

Po osmi letech začala dostavba dálnice D11

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celkem 1,1 miliardy bude stát dostavba asi 2,5kilometrového úseku dálnice D11 před Hradcem Králové. Po osmileté přestávce, způsobené nedořešeným výkupem pozemků, její stavba v úterý znovu odstartovala. Úsek by měl být dokončen v srpnu 2017.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dostavbu dálnice provede sdružení firem Eurovia, Metrostav a Strabag, na stavbě by mohlo pracovat zhruba 150 lidí.

Článek

„Dálnice se staví třicet let a během té doby se z Prahy ještě nepodařilo dorazit do Hradce Králové. Toto je posledních zhruba 2,5 kilometru a pevně věřím, že to je poslední slavnostní zahájení před jejím skutečným dokončením až do Hradce,“ přál si před spuštěním stavebních strojů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vyhráno ale ještě není. Zatímco další dva úseky dálnice z Hradce do Jaroměře mají už z 90 procent pozemky vykoupeny, na tomto dosud chybí 0,27 hektaru pozemku, které společně vlastní sestry Jaroslava Štrosová a Ludmila Havránková.[celá zpráva]

Hradecká radnice Štrosové nabídla za odkup její ideální poloviny 1,7 miliónu korun, pokračují také jednání s farmářkou Havránkovou. Pozemky, které vlastnila výhradně statkářka Havránková, stát získal v roce 2011, po 17 letech jednání.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Stát podle ministra dopravy Antonína Prachaře jedná s Ludmilou Havránkovou o několika variantách, například prodeji či směně.

„Dokud proces není uzavřený, nerad bych ho komentoval, ale myslím si, že jsme na dobré cestě a v horizontu několika málo dnů či týdnů budeme mít příslušné pozemky,“ uvedl Prachař. Upozornil, že ve středu by měl Senát schvalovat novelu zákona narovnávající ceny výkupu pozemků.

První postaví mosty a křižovatky

„Máme připravené smlouvy, které okamžitě nabídneme vlastníkům pozemků, abychom výkupy zintenzivnili,“ ujistil Prachař. Podle něj by novela zákona mohla platit od září.

Ministerstva dopravy uvádí, že začnou práce na časově nejnáročnějších částech stavby, především mostech a křižovatkách. „První začneme mimoúrovňovou křižovatkou Kukleny, která je opravdu velmi komplikovaná, poté se začnou stavět mostní objekty a k tomu budeme připojovat komunikace,“ dodal ministr.

Stavebním pracím navíc musí předcházet archeologický průzkum, který by měl trvat asi 10 měsíců. Na stavbě bude pracovat celkem 150 dělníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám