Hlavní obsah

Dukovany ochrání proti výpadku elektřiny mohutný generátor

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrárna bez elektřiny. Na první pohled vypadá taková kombinace úsměvně, ovšem legrace by končila ve chvíli, kdy by kvůli totálnímu výpadku elektřiny selhaly bezpečnostní systémy jaderné elektrárny a mohlo by dojít i k nejvážnějším následkům. Proto byl v pondělí v elektrárně v Dukovanech instalován mohutný dieselový generátor.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dieselový generátor v seizmicky odolném kontejneru usadily na místo dva těžké jeřáby.

Článek

Nový generátor bude zálohou pro případ, že by elektrárna přišla o všechny ostatní zdroje, kterých je nyní 19.

Dukovany přistoupily k pořízení technicky i provozně unikátního dieselového generátoru po zátěžových zkouškách, které se v elektrárnách uskutečnily po havárii v zařízení v japonské Fukušimě. V Dukovanech sice dieselové generátory jako záložní zdroje energie fungují u každého bloku, ovšem unikátnost právě instalované techniky spočívá v tom, že je zcela nezávislá na okolí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Má vlastní zásobní nádrž s palivem na osm hodin provozu, má i vlastní systém chlazení. Navíc i přes vysokou odolnost kontejnerů, v nichž je zařízení umístěno, jsme je situovali stranou od vysokých budov, které by je například v případě zemětřesení mohly poškodit,“ řekl ředitel elektrárny Jaroslav Jakub.

Americké generátory budou dva 

Transport 23 metrů dlouhého a 130 tun vážícího zařízení se připravoval půl roku. Dělníci mezitím připravili mohutnou betonovou základnu. Generátor do Dukovan dorazil v pondělí ve čtyři hodiny ráno po své poslední zastávce v Kutné Hoře, kde bylo zařízení vyrobené v USA usazeno do na míru vyrobených seizmicky odolných kontejnerů. V srpnu přibude do elektrárny druhý identický generátor.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dukovanskou jadernou elektrárnu pomohou chránit před úplným výpadkem dodávek proudu, takzvaným blackoutem, další dva mohutné dieselové generátory.

Každé zařízení bude určeno pro jeden dvojblok, v případě potřeby je ale bude možné buď propojit, nebo samostatně připojit k té části elektrárny, která by se ocitla v problémech například po zemětřesení, teroristickém útoku nebo ničivé větrné smršti. „S ohledem na počet a nezávislost systémů zajišťujících elektřinu v případě mimořádné události je pravděpodobné, že motory budou spouštěny jen při pravidelných zkouškách,“ přál si Jakub.

Generátory vyšly na stovky miliónů korun. Přesnou cenu nechtěl ředitel elektrárny ani šéf společnosti ČEZ Energoservis Vladimír Marušík prozradit. „Chtěli jsme tady mít generátory do roka a do dne, což cenu ovlivnilo,“ vysvětlil Jakub.

Po fukušimské havárii pracuje vedení elektrárny na úpravách zajišťujících větší bezpečnost. Důležité budovy tak získávají výztuhy proti zemětřesení, v objektu elektrárny roste také budova s novými nízkými chladicími věžemi, které by měly odolat extrémnímu větru.

Reklama

Výběr článků

Načítám