Hlavní obsah

Zemětřesení v Oklahomě prý vyvolala těžba břidličného plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým státem Oklahoma otřásla v uplynulých dvou dnech série slabých zemětřesení, která podle některých vědců mohou souviset s rozšířenou těžbou břidlicového plynu pomocí tak zvaného hydraulického frakování. Informovala o tom v pondělí agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Cisterny na vodu používané k hydraulickému frakování při těžbě břidličného plynu v USA.

Článek

Podle americké geologické služby USGS zaznamenaly přístroje v sobotu a v neděli v rozmezí 14 hodin celkem sedm otřesů, ty nejsilnější dosáhly síly 4,3 stupně.

Seizmologové uvedli, že zemětřesení měla epicentrum několik desítek kilometrů od Oklahoma City. Přístroje ukázaly tři otřesy v sobotu a další čtyři v neděli; většina z nich byla jen velmi slabá - mezi druhým a třetím stupněm. Zemětřesení nezpůsobilo žádné hmotné škody ani zranění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do podzemí čerpají vodu

Podle některých odborníků může zvýšený počet zemětřesení ve státech Oklahoma a v sousedním Texasu a Kansasu souviset se stále rozšířenější těžbou břidličného plynu, během níž se do podzemí dostává obrovské množství vody.

Při využití metody hydraulického frakování se do vrtu musí pumpovat voda s rozpuštěnými chemikáliemi; její tlak pak v podzemí rozbije horninu, z níž se uvolní plyn.

Při těžbě se v podzemí hromadí voda, která se dostává do rezervoárů v hloubce tisíců metrů pod povrchem. Vědci se snaží zjistit, zda zvýšený tlak způsobený napumpovanou vodou nemůže otřesy země vyvolávat. Zatím ale nedokážou říci, zda větší počet zemětřesení souvisí s frakováním nebo zda jde o přirozený jev.

Ekonomická výhoda

Spojené státy se díky těžbě břidličného plynu staly soběstačné v dodávkách zemního plynu a cena této suroviny se na americkém trhu výrazně snížila. V evropských zemích naopak převládají obavy z ekologických rizik.

Některé evropské země, mimo jiné Česká republika i Francie, proto na využívání frakování uvalily moratorium. Odborníci také upozorňují, že vzhledem k větší hustotě zalidnění nebude v Evropě možné rozvinout těžbu břidličného plynu ve stejné míře, jako je tomu v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám