Hlavní obsah

Křesťanští demokraté na Slovensku požadují zákaz nedělního prodeje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenské Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) opětovně přichází s návrhem zákazu nedělního prodeje. Podle KDH by obchody měly zůstat zavřené nejen o nedělích, ale také v den státních svátků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Slovensku zatím musí být obchody zavřené na Nový rok, na Štědrý den od 12.00, na Boží hod a na Velikonoční pondělí.

KDH by zákaz prodeje chtělo rozšířit na neděle a všechny státní svátky. „Chceme, aby volná neděle byla dnem volna pro každého. Součástí kulturního způsobu života v Evropě je volná neděle,“ argumentuje poslanec KDH Július Brocka.

Volná neděle má podle něho velký význam nejen pro zdraví pracujících, ale rovněž pro život rodin s dětmi. „Výrazně přispívá ke sladění pracovního a rodinného života i tím, že zvyšuje sociální ochranu zaměstnaných a zároveň jim umožňuje plnit si své rodinné a rodičovské funkce,“ dodal poslanec.

KDH připomíná, že zaměstnanci, převážně ženy, vykonávající práci v prodejnách, se v současnosti o svátcích nemohou dostatečně věnovat svým rodinám. „Ochrana manželství, rodičovství, rodiny a dětí je garantována ústavou Slovenské republiky,“ upozornil Brocka.

Anketa

Byli byste pro zákaz nedělního prodeje, aby mohli být zaměstnanci s rodinou?
Ano
71,5 %
Ne
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1451 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám