Hlavní obsah

Průměrná mzda šla výrazně nahoru, nejméně však v Praze

Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 793 korun na 24 806 korun. Nejpomaleji pak rostly mzdy v Praze. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nominální růst mezd tak činil 3,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,1 procenta.

Výsledek tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálné zvýšení mezd zhruba o 2,5 procenta. Důvodem výrazného meziročního růstu jsou podle nich jednorázové faktory. Loni v prvním čtvrtletí totiž byla průměrná mzda uměle nižší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Podle analytiků to bylo způsobeno daňovou změnou v roce 2013, která zapříčinila, že odměny za rok 2012 byly v některých velkých firmách vyplaceny už v prosinci 2012, a nikoliv až v prvních měsících roku 2013.

Na průměr dvě třetiny nedosáhnou

Ze všech krajů stoupla průměrná mzda nejméně v Praze, kde však zůstává nejvyšší. Meziročně se zvýšila o 2,6 procenta na 32 948 korun.

Medián mezd, který lépe odráží jejich rozdělení mezi lidmi, protože udává "hodnotu uprostřed", podle statistiků činil za leden až březen 20 764 Kč. Proti stejnému období loňského roku byl tak o 2,9 procenta vyšší.

"Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 006 korun a 39 768 korun," uvedl ČSÚ. Obecně platí, že na průměrnou mzdu dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám