Hlavní obsah

Koalice se dohodla na limitu všech výdajových paušálů pro živnostníky

Aktualizováno

Koalice se ve středu domluvila na omezení všech typů výdajových paušálů částkou dva milióny korun, nově tedy i paušálů ve výši 80 procent. Naopak nebude znovuzavedena sleva na manželku a děti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr finací Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle dohody se nic měnit nebude na nastavení daňových slev. Nadále tedy půjde u živnostníků s paušály využívat slevu na poplatníka.

Po setkání s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Na večerní tiskové konferenci to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dohodli jsme se na tom, že součástí novely bude zvýšení, respektive zavedení limitu pro všechny výdajové paušály u živnostníků,“ informoval. Vláda nastavila strop na dvou miliónech.

Ministerstvo financí původně navrhovalo tzv. zastropovat pouze 60procentní paušál. Zároveň navrhovalo, že by živnostníci využívající paušály nemohli využít daňovou slevu na poplatníka. Na druhou stranu původní návrh z dílny ministerstva navracel živnostníkům využívajícím paušál daňové zvýhodnění na manželku a na děti.

Asociace živnostníků souhlasí

"Po dnešní vládě jsme měli koaliční radu, kde jsme řešili situaci ohledně živnostníků. Ten pracovní návrh, který MF dalo do připomínkového řízení, nebyl konzultován s koalicí ani vládou. Bylo to unáhlené. Vedli jsme o tom debatu na koaliční radě a domluvili jsme se, že navrhneme zastropování všech paušálů a vše ostatní se nezmění," uvedl Babiš.

"Pro nás je nový návrh akceptovatelný. Bude tak možné využívat daňové zvýhodnění na poplatníka," uvedl Havlíček.

Babiš dále uvedl, že návrh ministerstva nadále počítá se znovuzavedením daňové slevy na poplatníka u pracujících důchodců.

Reklama

Výběr článků

Načítám