Hlavní obsah

Zákulisní bitva o Ukrajinu: Obama tlačí na šéfy obřích korporací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Spojené státy zavedly kvůli krizi na Ukrajině řadu sankcí proti ruským představitelům a firmám, Washington usiluje o mnohem větší izolaci Moskvy. Podle listu The New York Times (NYT) Bílý dům tlačí na šéfy největších amerických energetických, finančních a dalších firem, aby zrušili účast na ekonomickém fóru pořádaném v květnu prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se situace na Ukrajině výrazně nezmění, prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin si nejspíš ruce dlouho nepodají. Snímek ze summitu zemí G20 z roku 2013

Článek

Je to mimořádný tlak, který vyvíjejí Obamovi poradci a další členové jeho administrativy. Osobní telefonáty z Bílého domu ředitelům nadnárodních společností je staví do velmi nepříjemné pozice, píší NYT.

Na jednu stranu se nechtějí dostat do sporů s Obamovou administrativou, na druhou stranu ale vědí, že ekonomické fórum v Petrohradu je pro Putina klíčové, protože bude příležitostí pro jeho sebeprezentaci na celosvětové scéně.

Intenzivní lobbing z Bílého domu podle NYT vedl k tomu, že vysocí představitelé firem, jako jsou PepsiCo, Morgan Stanley, Goldman Sachs nebo ConocoPhillips a dalších, už odřekli účast na konferenci plánované na 22.–24. května, nebo to hodlají udělat. Případně na ni pošlou níže postavené představitele svých společností, kteří pracují v Rusku nebo v Evropě.

Nemusí to projít bez trestu

Vedení těchto firem ale podle amerického deníku zároveň dobře vědí, že takové kroky mohou výrazně poškodit jejich zájmy v Rusku. Putin navíc nedávno pohrozil, že jeho země přehodnotí vztah k zahraničním firmám, pokud dojde k dalšímu rozšiřování sankcí. [celá zpráva]

Petrohradské fórum se tak stává dalším bitevním polem v zápase o Ukrajinu, který vede Washington s Moskvou, míní NYT. Sankce Spojených států nezakazují americkým firmám, aby na podobné akce posílaly své šéfy.

Neradíme vám, co dělat, ale nevypadalo by to dobře
nejmenovaný manažer o telefonátech z Bílého domu

Prezident Putin ale jejich účast na fóru v Petrohradě může využít, aby ukázal, že mezinárodní izolace Ruska až tak moc nefunguje. Zrušení účasti pak vyzní opačně.

Tlak z obou stran

Organizátoři ekonomického setkání například ještě v pondělí na svých internetových stránkách uváděli, že do Petrohradu přijede generální ředitel banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein. Ten ale v soukromí říká, že možnost jeho cesty do Petrohradu „se blíží nule“, pokud se situace na Ukrajině nečekaně nezmění.

Někteří z představitelů dotčených firem v soukromí mluví o frustraci z toho, že se ocitají mezi dvěma mlýnskými kameny.

„V podstatě nám říkají: ´Neradíme vám, co dělat, ale nevypadalo by to dobře´“, popsal jeden z představitelů dotčených společností, jak vypadají telefonáty od Obamových poradců.

Jejich rozhodnutí

Političtí představitelé USA na letošní ročník ekonomického fóra v Petrohradu nedorazí určitě.

„Samozřejmě, firmy se budou muset samy rozhodnout, ale myslíme si, že cesta vysoce postavených manažerů do Ruska, aby se ukázali ve společnosti představitelů ruské vlády na takových akcích, jako je tato, to by mohlo vyslat nepatřičný signál,“ uvedla mluvčí Bílého domu Laura Magnusonová.

Neúčast ale může být pro šéfy některých firem velmi bolestivá. Například pro společnost PepsiCo je Rusko druhým největším trhem na světě. Její ředitelka Indra Nooyiová minulý týden cestu do Petrohradu nečekaně odřekla, prý kvůli nabitému programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám