Hlavní obsah

Češi pijí v hospodách stále méně piva

Právo, Stanislav Ptáčník

České pivovary v loňském roce uvařily 19,3 miliónu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba zlatavého moku proti předchozímu roku o 1,1 procenta klesla, do ciziny se pivovarníkům podařilo vyvézt o devět procent piva více. Na tiskové konferenci v Praze to ve středu uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) František Šámal.

Foto: Profimedia.cz

V Česku se loni prodalo 15,8 miliónu hektolitrů piva

Článek

Za hlavní faktory, které se podílely na poklesu domácí spotřeby, Šámal označil loňské špatné počasí a také červnové povodně. Dlouhodoběji pak proti vyšší konzumaci piva působí především změny životního stylu, rozvoj motorismu a zvyšování DPH a spotřební daně.

Na domácím trhu se loni prodalo 15,8 miliónu hektolitrů piva, meziročně o 178 000 hektolitrů méně. Jedinou kategorií piva, jejíž spotřeba v Česku v porovnání s rokem 2012 vzrostla o dvě procenta, byly ležáky (jedenáctky a dvanáctky).

Foto: Právo

Naopak klesla spotřeba výčepních piv, nealkoholického piva, speciálů a prudce se propadl prodej tzv. pivních mixů.

„Spotřeba piva v přepočtu na hlavu za rok mírně klesla ze 146 na 144 litrů. Proti roku 2012 jsme zaznamenali významný pokles ve spotřebě pivních mixů, kterých se vypilo o 40 procent méně,“ informoval Šámal.

Stoupá prodej piva v lahvích a jiných obalech

Zřejmě nejviditelnější a nejvýznamnější změnou, k níž na domácím pivním trhu v posledních několika letech dochází, je pokračující odklon od konzumace národního nápoje v hospodách a restauracích a naopak vzestup podílu prodeje piva v lahvích a dalších obalech v maloobchodě.

Podíl točeného piva vypitého v restauracích na jeho celkové spotřebě v uplynulém roce klesl na historické minimum 41 procent, zatímco prodej „baleného“ piva se zvýšil na 59 procent.

Do roku 1989 se přitom v ČR pilo tradičně více čepovaného piva, poměr činil 65:35 ve prospěch piva prodaného v gastronomických provozovnách. Ještě v roce 2004 byla relace prodejů vyrovnaná.

Nejvíce piva se vyváží do Německa 

„Dále přetrvává trend ve změně obalových materiálů. Klesá konzumace sudového piva a piva ve skleněných láhvích, narůstá spotřeba piva v PET láhvích a také v plechovkách. Spotřeba piva z cisteren zůstává zhruba stejná,“ poznamenal výkonný ředitel ČSPS Vladimír Balach.

Čeští pivovarníci loni vyvezli 3,54 miliónu hektolitrů piva, o 9 procent více než před rokem. V tomto údaji není započteno pivo vyrobené licenčně v zahraničí.

České pivo se nadále nejvíce vyváží do Německa, a to i přesto, že vývoz do této země meziročně poklesl o dvě procenta.

Zhruba o desetinu stoupl naopak export na Slovensko, do Polska se zvýšil o 14 procent. Z významných exportních zemí loni nejvíce vzrostl vývoz do Ruska, kam směřovalo o 30 procent více českého piva než v roce 2012.

Produkci piva si v Česku mezi sebe rozděluje šest velkých pivovarských společností a 29 samostatných pivovarů. Pivní trh zpestřuje rovněž produkce ze zhruba 215 tuzemských minipivovarů a restauračních pivovarů. Ty podle odhadů ČSPS loni uvařily okolo 160 tisíc hektolitrů piva, což je necelé procento celkového ročního výstavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám