Hlavní obsah

Frymburský skipark zapomněl na stavební povolení

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo radosti rozčarování. Tak lze jednou větou charakterizovat pocity většiny majitelů penzionů a hotelů ve Frymburku u Lipna. Počítali, že letos rozšíří pro návštěvníky slibovanou nabídku lyžování v novém skiparku s lyžařskou školou Médi Kubíka. Ten ale po několika týdenním provozu nefunguje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Investor zapomněl, že bez stavebního povolení nelze stavbu zkolaudovat, a tak je nový areál v podstatě černou stavbou. Provozovatel jej nyní uzavřel, aby neměl problémy se stavebním úřadem.

„O stavební povolení týkající se nově vznikajícího frymburského skiareálu u nás nikdo nepožádal. Neleží zde ani žádost o povolení zprovoznění. Jen z doslechu vím, že investor nyní shání podklady pro dodatečné stavební povolení,“ popsal Právu situaci vedoucí stavebního úřadu v Horní Plané Vilém Rada, do jehož kompetence spadají stavební záležitosti ve Frymburku.

„Samozřejmě, že nás mrzí, že areál nefunguje, ale problémy, které s jeho provozem vznikly, musí v první řadě řešit jeho majitel,“ reagoval na dotaz Práva starosta Frymburku Ota Řezáč (Starostové a nezávislí). Připustil, že zavřený skipark může výrazně zasáhnout do prosperity majitelů místních penzionů. To Právu někteří z nich potvrdili. Objednali si tzv. Ski-balíčky, které dali do své nabídky pro turisty, a nyní nastalo rozčarování.

Problém se řeší

„Areál je zavřený a nevíme proč. Nabídka od provozovatele nám opravdu přišla, ale vzhledem k tomu že v okolí jich je několik, tak si vybíráme a využíváme například skibus na Lipno,“ konstatovala majitelka jednoho frymburských z penzionů Dagmar Krolová.

Právo požádalo o vyjádření i mediálního zástupce skiareálu Martina Řezáče. Ten uvedl, že provozovatel problém řeší s příslušnými úřady a do doby, než se podaří nepříjemnou záležitost vyřešit, bude dětský park Médi Kubíka mimo provoz.

„Neznámému udavači patrně velmi vadí, že na Lipensku vznikla další příjemná volnočasová atrakce – zábavné výukové hřiště s lyžařskou školou pro malé děti, které umožnilo dvacítce místních lidí získat práci, rodinám s dětmi i návštěvníkům Lipenska novou možnost lyžování a podnikatelům v cestovním ruchu novou příležitost k přilákání hostů,“ konstatoval Řezáč. Vůbec ale reagoval na fakt, že při výstavbě došlo k evidentnímu porušení stavebního zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám