Hlavní obsah

ÚS: Justice nechybovala, když kampeličce zablokovala účty

Brno
Aktualizováno

Justice nechybovala, když vloni v květnu a v červnu zablokovala účty Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Stížnost proti postupu Vrchního státního zastupitelství a Vrchního soudu v Praze zamítl v pondělí Ústavní soud (ÚS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Velká kampelička později přišla o licenci a skončila v konkurzu. Předcházející zablokování účtů až do výše 2,3 miliardy korun považovala za likvidační, nepřiměřené opatření a zásah do majetkových práv.

"ÚS shledal, že obsah všech osmi usnesení, jak po stránce formální, tak věcné, byl korektní. ÚS přitom připomíná, že není oprávněn hodnotit důkazy, které byly shromážděny orgány činnými v trestním řízení," řekl soudce zpravodaj Ludvík David.

Zároveň ale podotkl, že úvěrové procedury MSD loni v létě skutečně vyvolávaly jisté pochybnosti. ÚS podle něj však rozhodoval pouze na základě situace v době podání ústavní stížnosti, nemohl zohlednit pozdější vývoj v kampeličce. V prosinci ale soud dostal další stížnost družstva, projedná ji jiný senát.

Státní zastupitelství v květnu a červnu argumentovalo tím, že záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez historie a zastoupeným zřejmě nastrčenými lidmi. Na financování nekonkrétních, neověřených i nereálných záměrů poukazovala také Česká národní banka, která v polovině prosince odňala kampeličce licenci.

Družstvo podalo trestní oznámení 

Závažné nedostatky v podnikání záložny prý poškozovaly zájmy vkladatelů a ohrožovaly bezpečnost a stabilitu finančního ústavu. MSD považuje postup národní banky za nestandardní, likvidační a předem rozhodnutý. Družstvo také podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

Městský soud v Praze však vloni 23. prosince poslal MSD do konkurzu. Fond pojištění vkladů zřejmě vyplatí klientům MSD náhrady ve výši zhruba 12 miliard korun. Byla by to druhá nejvyšší výplata v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachovalé Union banky v roce 2003.

MSD vzniklo v roce 1999 jako malá regionální záložna se sídlem v Brně a s 30 zakládajícími členy. Základna klientů se postupně rozrostla na 15 000, původní základní kapitál 120 000 korun se navýšil na více než miliardu. S pobočkami v deseti městech bylo MSD podle svých webových stránek největší záložnou v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám