Hlavní obsah

Americká vláda má zajištěné peníze do roku 2015

Washington/New York

Americký Kongres vyjednal v noci na středu dvouletou dohodu, která zajistí financování aktivit federální vlády do října 2015. Bez ní by hrozilo, že vláda bude od 15. ledna 2014 bez peněz, čímž by se zopakovala situace z letošního října i léta 2012.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský Kapitol, sídlo Kongresu USA.

Článek

Dosažení dohody v úterý večer místního času (v noci na středu SEČ) oznámili demokratická šéfka senátního rozpočtového výboru Patty Murrayová a její republikánský protějšek ze Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

„Jsem šťastný, že se vyhneme navýšení daní, zůstaneme v rozpočtovém limitu, a navíc dosáhneme určitého snížení schodku. A jsem potěšen, že se vyhneme tomu, aby vláda zůstala bez prostředků,” prohlásil republikánský senátor Rob Portman, který je členem širšího kongresového panelu pro rozpočtové otázky.

Federální vláda se letos v říjnu kvůli neschopnosti republikánů a demokratů dosáhnout shody ocitla na 16 dní bez peněz. Nouzový stav tehdy odblokoval až kompromisní zákon o vládních financích a o zvýšení dluhového stropu, v opačném případě hrozila Spojeným státům platební neschopnost. [celá zpráva]

Říjnová krize skončila politickou porážkou republikánů, kteří se neúspěšně snažili spolu s rozpočtovými záležitostmi prosadit změny v reformě zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy. Riskovali i recesi [celá zpráva]

Americké akcie lehce oslabují před rozhodnutím Fedu

Americké akcie v úterý mírně oslabily a širší index Wall Street sestoupil z pondělního nového maxima. [celá zpráva]

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,33 procenta na 15 973,13 bodu. Širší index S 500 po pondělním dosažení nového rekordu klesl o 0,32 procenta na 1802,62 bodu. Technologický index Nasdaq uzavřel na 4060,49 bodu se ztrátou 0,2 procenta.

Investoři zachovávají opatrnost, protože příští týden zasedá měnový výbor americké centrální banky (Fed). Několik členů výboru tento týden naznačilo, že s omezováním podpůrných nákupů dluhopisů může Fed začít dříve, než se nyní čeká.

Krajně uvolněná měnová politika Fedu letos výrazně přispívá k růstu amerických akcií, v poslední době ale vycházely příznivé údaje z ekonomiky, které by mohly Fed přimět k brzkému zásahu. Pokud by ale ekonomika skutečně zesílila růst, ústup od krajně uvolněné politiky by pro Wall Street nemusel být nijak bolestný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám