„Do konce roku by měl proběhnout zápis u Evropské komise, poté by se měl objevit v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví,“ uvedla hospodářka sdružení Alena Pištěláková.

Označení „valašský frgál“ budou moci pro své výrobky používat pekaři, kteří mají provozovnu pouze na vymezeném území. „Území vzniklo průsečíkem tří historických map Valašska,“ uvedl jednatel sdružení Pavel Vašut. „Všichni, kdo nepečou na vymezeném území, nebudou moci svůj koláč nazývat valašským frgálem,“ podotkla Pištěláková. Pekárna musí mít na daném území provozovnu, sídlo firmy může být jinde.

Dodržování receptury

Pekaři budou také muset dodržovat určitou recepturu, složení těsta a náplně. „Jedná se o ochranu jednodruhových koláčů, tedy například makového, tvarohového či hruškového,“ podotkla hospodářka sdružení. Jednotlivá pekařství však budou moci zachovat svá specifika. Dodržování podmínek bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Na unijních seznamech výrobků s chráněným označením figuruje zhruba tisíc různých produktů, z nichž více než tři desítky jsou z České republiky. Jsou to třeba označení Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Hořické trubičky, Karlovarské oplatky či České pivo.