Hlavní obsah

Tesco stahuje oplatky s arašídy, které nemají být arašídové

Novinky, jky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco neprodleně stáhnout z tržní sítě závadnou potravinu Wafers chocolate & hazelnut Oatland. Sušenky nemají být podle uvedeného složení arašídové, ale obsahují více než stokrát větší množství arašídů, než lze označit za stopové množství.

Foto: SZPI

Oplatky, které musely být staženy kvůli nevyhovujícímu složení.

Článek

Polské oplatky s lísko-ořechovým krémem máčené v čokoládě v balení o hmotnosti 400 gramů a s označením data minimální trvanlivosti do 18. 3. 2014 mohou podle výrobce obsahovat „...stopy jiných skořápkových plodů a arašídů“.

Laboratorní analýza u předmětné potraviny prokázala přítomnost arašídů v množství 2324 miligramů na jeden kilogram. Tato hodnota překračuje přibližně stonásobně maximální uznatelné množství pro stopový výskyt arašídů. Tím, že výrobek obsahuje větší množství alergenní složky (arašídů), může osobám s alergií na arašídy způsobit závažné zdravotní komplikace.

Z došetřování případu u obchodníka vyplynulo, že společnost Tesco uváděla do oběhu celkem 932 kusů závadné šarže potraviny a na základě uloženého opatření SZPI stáhla 669 kusů výrobku. Spotřebitelé tedy odebrali 263 kusů.

Inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům s alergií na arašídy, aby uvedený výrobek nekonzumovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám