Hlavní obsah

Ministerstvo dostalo pokutu 280 tisíc kvůli smlouvám na registr vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli letošním smlouvám na centrální registr vozidel dostalo ministerstvo dopravy od antimonopolního úřadu (ÚOHS) dvě pokuty v celkové výši 280 tisíc korun. Úřad je viní z neoprávněného uzavření smluv bez soutěže se společností ICZ a Telefónikou Czech Republic.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nový registr přichystal lidem i úřadům několikaměsíční potíže.

Článek

Za smlouvu s ICZ dostalo ministerstvo pokutu 110 tisíc korun, za smlouvu s Telefónikou má zaplatit 170 tisíc. V obou případech ÚOHS uložil ještě zákaz plnění smluv s odkladem tří měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí. Ani jedno z rozhodnutí ale není pravomocné, ministerstvo a firmy proti nim podaly rozklady. Případy bude ještě řešit rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje.

Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold uvedl, že rozhodnutí o pokutě padlo již v září a resort proti němu podal rozklad. Doposud tak nenabylo právní moci.

„Ministerstvo o smlouvách s ICZ a Telefónikou řádně informovalo vládu a dodrželo zákonné postupy. Proto jsme proti rozhodnutí podali rozklad a věříme, že ÚOHS své stanovisko přehodnotí,” dodal mluvčí. Smlouvy byly podle něj uzavřeny pouze na nezbytně dlouhou dobu jednoho roku, zajistily provoz registru a rozdělením předchozí zakázky na IT služby a prokazatelně ušetřily prostředky, které za tyto služby úřad platí.

Hrozí i další pokuta

Resortu hrozí ještě třetí pokuta. Antimonopolní úřad totiž prošetřuje také původní smlouvu, kterou získala bez veřejné soutěže společnost ATS – Telcom Praha, oznámil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Nový registr spustil resort loni v létě. Od počátku s ním ale byly problémy, které se táhly několik měsíců.

Ministerstvo následně vyměnilo původního poskytovatele, společnost ATS – Telcom, za Telefóniku a IT společnost ICZ. Obě společnosti zakázku dostaly narychlo bez soutěže na roční období, protože úřad ještě pod vedením exministra Pavla Dobeše nezajistil provoz systému po vypršení smlouvy s ATS – Telcom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám