Hlavní obsah

Hmotnost zavazadel může létání silně prodražit

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tvrdé konkurenci, která aerolinkám znemožňuje zdražovat letenky, se jich stále více snaží vydělávat na snižování váhového limitu pro bezplatnou přepravu zavazadel. Počítají s tím, že řada cestujících se zejména při cestách na dovolenou bez větších zavazadel neobejde a bude si za ně připlácet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lidé by proto neměli při výběru dopravce hledět jen na cenu letenky. Kvůli zavazadlům se jim totiž let může prodražit i o tisíce korun,“ upozorňuje Josef Trejbal z portálu Letuška.cz.

Pravidlo, že klasičtí dopravci jsou dražší než nízkonákladoví a že tyto low-cost aerolinky musí mít nutně horší palubní servis, podle Trejbala už často neplatí. Důvodem jsou právě různé příplatky nebo naopak slevy za zavazadla v nákladovém prostoru.

„Mnohdy se tak stává, že rozhodnutí letět s nízkonákladovou linkou se finančně může vyšplhat na úroveň té klasické,“ konstatoval Trejbal.

Například Wizz Air vybírá poplatek i za větší palubní zavazadlo, který cestujícího vyjde až na 10 eur (asi 268 Kč).

Česká soukromá letecká společnost Travel Service zase již loni snížila limit pro bezplatnou přepravu zavazadla z dvaceti na patnáct kilogramů. „Poplatky za nadváhu jsou stanoveny tabulkami. Když půjde třeba o zavazadlo o hmotnosti od 15,1 do 23 kg, zaplatí za ně náš pasažér 750 korun a u kufru od 23 do 32 kg činí poplatek 1250 Kč. Pokud však podají dva rodinní příslušníci společně jen jeden kufr, může být jeho hmotnost až 32 kilogramů, aniž by cokoli museli připlácet,“ řekla už dříve Právu mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.

Převažuje se i při letu zpět

Nutno dodat, že poplatek si Travel Service účtuje i při zpátečním letu, před nímž se zavazadla opět převažují. To se ovšem týká téměř všech leteckých společností.

Španělská Iberia začala od letošního září zpoplatňovat všechna zavazadla na evropských trasách. Stejnou praxi zavedla i nizozemská KLM, která patří do skupiny Air France. Zatímco dříve si její cestující mohl brát do letadla jedno zavazadlo zdarma, nyní za ně musí zaplatit při rezervaci letenky přes internet 15 eur (402 Kč). A když zavazadlo nahlásí až na letišti, pak je poplatek dvojnásobný.

Naopak u Českých aerolinií (ČSA) nadále platí, že cestující v ekonomické třídě si může vzít bezplatně do kabiny až osmikilové zavazadlo a do nákladového prostoru letadla až 23 kg těžký kufr, aniž by platil za nadváhu. Pasažér v business třídě ČSA má nárok na dva kufry o váze až 32 kg a ve věrnostním programu, počínaje stříbrnou kartou, dokonce na tři bezplatná zavazadla.

Cestující s brašnou má levnější letenku

Společnost British Airways zase nyní zlevnila letenky pro ty pasažéry, kteří letí jen s příruční brašnou bez zavazadla.

„Sleva proti identickému tarifu s možností odbaveného zavazadla je u British Airways v přepočtu až 300 korun v jednom směru. Výhoda také je, že cestující mají možnost vzít si zdarma na palubu letadla příruční zavazadlo sice ve standardních rozměrech, ale jeho hmotnost může dosahovat až 23 kilogramů proti běžným patnácti,“ informoval Lacina.

Reklama

Výběr článků

Načítám