Hlavní obsah

ČNB zahájila intervenci proti koruně. Nemáme omezení, prohlásil guvernér

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozhodla zavést devizové intervence, uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Cílem je oslabit korunu a v této souvislosti ještě více uvolnit měnové podmínky. Slabá koruna může podle analytiků podražit dovážené výrobky, včetně pohonných hmot.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova ČNB

Článek

V této souvislosti uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer, že centrální banka je schopna provádět devizové intervence proti silné koruně neomezeně.

„Jsme schopni intervenovat neomezeně proti koruně. To znamená, že jsme připraveni intervenovat tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty kurzu koruny, a tím i k hladkému plnění dvouprocentního inflačního cíle,“ nechal se slyšet Singer s tím, že případná změna cílového kurzu může teoreticky nastat na každém zasedání bankovní rady.

Poslední intervence před 11 lety

Úrokové sazby se nacházejí na tzv. technické nule 0,05 procenta. Kurz koruny hodlá banka oslabit až k hodnotě 27 CZK/EUR, kde byla naposled naposledy v půlce roku 2009. Poslední devizové intervence spustila ČNB v roce 2002.

„Trh ani my jsme se začátkem intervencí nepočítali s ohledem na pokračující oživení české ekonomiky,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank s tím, že obavy z výrazného podstřelení inflačního cíle však zjevně převážily.

„ČNB tak chce skrze slabou korunu a vyšší dovozní ceny zvýšit inflaci v ČR,“ je přesvědčen analytik Petr Dufek z ČSOB. Koruna na rozhodnutí ČNB reagovala prudkým oslabením z úrovně zhruba 25,80 na 26,60 CZK/EUR.

Klaus: Intervence nepotřebujeme

Bývalý prezident Václav Klaus považuje zahájení devizové intervence ze strany ČNB za rozhodnutí chybné a k tomu i riskantní. Současná ekonomická a měnová situace je podle Klause nejasná, a proto by bylo lepší, aby centrální banka tuto nejistotu svou politikou nezvyšovala.

„Slabší měna by sice měla pomáhat exportu, ale vezmeme-li v úvahu vysokou dovozní náročnost našeho exportu a vysoký podíl subdodávek pro výrobce finální produkce v zahraničí, potom jen těžko můžeme očekávat nějaký silný dlouhodobý pozitivní efekt této politiky na růst našeho vývozu,“ je přesvědčen Klaus.

Podle Klause je hlavním motivem rozhodnutí ČNB předvést svou akceschopnost poté, co se snížením úrokových sazeb na nulu přestala být její úroková politika účinná. „To je však motiv slabý,“ dodal Klaus.

Hrozba zdražování

Rovněž podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta je vedlejším efektem intervencí podpora českých exportérů. Oslabení koruny je proto dobrou zprávou pro exportéry, ale naopak špatnou pro dovozce.

Pokud koruna zůstane takto slabá, lze podle Dufka velmi brzy čekat zdražování pohonných hmot, dovážených výrobků i služeb, včetně dovolených, jejichž ceny se odvozují od zahraničních cen.

„V době, kdy se domácí poptávka – spotřeba ani investice – ještě nestačila ani pořádně nadechnout, bude muset čelit vyšším cenám dováženého zboží,“ připomněl Dufek.

V souvislosti s propadem inflace a zvýšením tlaků na uvolnění měnové politiky přistoupila ke snížení základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu na 0,25 procenta také Evropská centrální banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám